Latest Notes

Amarnath-Sister Nivedita MCQs and Answers | Class 11 The Swami and Mother-Worship MCQs and Answers | Sister Nivedita An Astrologer’s Day MCQs and Answers | Class 11 Chapter 3 As You Like It- William Shakespeare | Class 11 Chapter 2 Othello- William Shakespeare | Class 11 Chapter 1 Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey

1. What is the poet’s opinion of the city?

a) The city is dull and unimpressive.
b) The city is majestic and beautiful.
c) The city is noisy and chaotic.
d) The poet does not express an opinion.

Answer: b) The city is majestic and beautiful.

2. What is the city compared to in the poem?

a) A garment
b) A ship
c) A tower
d) A temple

Answer: a) A garment

3. What is the city like in the morning?

a) Noisy and busy
b) Silent and bare
c) Dark and gloomy
d) Crowded and chaotic

Answer: b) Silent and bare

4. What can be seen from the city?

a) Fields and sky
b) Mountains and valleys
c) Rivers and oceans
d) Deserts and forests

Answer: a) Fields and sky

5. What is the air like in the city?

a) Smoky and polluted
b) Clear and smokeless
c) Dusty and hazy
d) Foggy and misty

Answer: b) Clear and smokeless

6. How does the sun appear in the city?

a) It is hidden behind clouds.
b) It is bright and beautiful.
c) It is dull and unimpressive.
d) It is not mentioned in the poem.

Answer: b) It is bright and beautiful.

7. What is the city referred to as in the last line of the poem?

a) A sleeping giant
b) A peaceful haven
c) A mighty heart
d) A majestic beauty

Answer: c) A mighty heart

8. William Wordsworth composed this poem “Upon Westminster Bridge” while going to

a) USA
b) India
c) Germany
d) France.

Answer: d) France.

9. The poet was crossing the Westminster Bridge

a) in the early morning
b) in the evening
c) at noon
d) at night.

Answer: a) in the early morning.

10. The sun rays beautifully stripped

a) valley, rock or hill
b) ships, towers and domes
c) the river, bridge and fields
d) theatres, towers and temples.

Ans: a) valley, rock or hill.

11. While Wordsworth was crossing the Westminster Bridge, he was accompanied by

a) Mary Hutchinson
b) Dorothy
c) Coleridge
d) Blake

Answer: b) Dorothy

12. Wordsworth enjoys the beauty of the city of London while standing on

a) the ship
b) the tower of London
c) the dome of St. Paul’s Cathedral
d) the Westminster Bridge

Answer: d) the Westminster Bridge

13. According to Wordsworth, the city looks

a) ugly
b) most beautiful
c) lively
d) busy

Answer: b) most beautiful

14. The person who passes without enjoying the beauty of the London morning is

a) dull
b) innovative
c) imaginative
d) busy

Answer: a) dull

15. The Westminster Bridge is

a) in London
b) in France
c) far away from London
d) in the countryside of England.

Answer: a) in London.

16. In the early morning, the poet feels a deep

a) anxiety
b) sorrow
c) mystery
d) calm.

Answer: d) calm.


17. The poem “Upon Westminster Bridge” is a/an

a) lyric
b) dramatic monologue
c) sonnet
d) ode.

Answer: c) sonnet.

18. The beauty of London is

a) silent and disquiet
b) silent and bare
c) silent and obstructed
d) silent and smoky

Answer: b) silent and bare

19. Everything in the city of London looks bright due to

a) blazing fire
b) smokeless air
c) smoke  
d) snow

Answer: b) smokeless air

20. The city now wears –

a) the beauty of the evening
b) the beauty of light
c) the beauty of the morning
d) the ornament of sunlight.

Answer: c) the beauty of the morning.

21. The very houses seem –

a) dead
b) asleep
c) lost
d) spellbound

Answer: b) asleep.

22. What is the object of the poet’s celebration?

a) Nature
b) London
c) Britain
d) Earth.

Answer: b) London.

23. “This city now doth like a garment wear” – Here the word ‘garment’ means –

a) the city of London
b) the beauty of the morning
c) the ships and buildings
d) the fields

Answer: b) the beauty of the morning.

24. “The river glideth at his own will.” – Here the river is –

a) The Ganges
b) The Nile river
c) The Thames river
d) The Mississippi river

Answer: c) The Thames river

25. That the city of London, as viewed by Wordsworth, is free from pollution, is evident in the use of the expression

a) the smokeless air
b) the open field
c) the sky 
d) touching in its majesty

Answer: a) the smokeless air


Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 

Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page