Latest Notes

Amarnath-Sister Nivedita MCQs and Answers | Class 11 The Swami and Mother-Worship MCQs and Answers | Sister Nivedita An Astrologer’s Day MCQs and Answers | Class 11 Chapter 3 As You Like It- William Shakespeare | Class 11 Chapter 2 Othello- William Shakespeare | Class 11 Chapter 1 Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey

1. The mirror was obviously made in India. (Split into two simple sentences)

Answer: The mirror was made in India. It is obvious.

2. The mirror smiled back at Sir Mohan. (Rewrite the sentence using the noun form ‘smiled’)

Answer: Sir Mohan was greeted/looked back with a smile by the mirror.

3. Sir Mohan threw out his chest, smoothed his Balliol tie for the umpteenth time and waved goodbye to the mirror. (Split into two simple sentences)

Answer: Mohan threq out his chest smoking his smoothening his Balliol tie for the umpteenth time. He waved goodbye to the mirror.

4. He glanced at his watch. (Rewrite the sentence using the noun form of the verb)

Answer: He took a glance at his watch.

5. A bearer in white livery appeared through a wire gauze door. (Change into a complex sentence)

Answer: A bearer appeared through a wire gauze door  who was in white livery./ A bearer in white livery  appeared through a gauze door which was fired.

6. On a grey steel trunk, Lachmi, Lady Mohan Lal, sat chewing a betel leaf and fanning herself with a newspaper. (Split into two simple sentences)

Answer: On a grey steel trunk, Lachmi, Lady Mohan Lal, sat chewing a betel leaf. she was fanning herself with a newspaper.

7. She wore a dirty white sari with a red border. (Change into a complex sentence)

Answer: She wore a dirty white sari which had a red border.

8. As soon as he had gone, she hailed a passing railway coolie. (Use “No…. Sooner.”)

Answer: No sooner had he gone than she hailed a passing railway coolie.

9. The coolie flattened his turban to make a cushion, hoisted the steel trunk on his head, and moved down the platform. (Split into two simple sentences)

Answer: The coolie flattened his turban to make a cushion. He moved down the platform hoisting the steel trunk on his head.

10. Lady Lal picked up her brass tiffin carrier and ambled along behind him. (Split into two simple sentences)

Answer: Lady Lal picked up her brass tiffin carrier. He ambled along behind him.

11. Lady Lal picked up her brass tiffin carrier. (Change into a complex sentence)

Answer: Lady Lal picked up her tiffin carrier which was made of brass.

12. On the way, she stopped by a hawker’s stall to replenish her silver betel leaf case and then joined the coolie. (Split up)

Answer: On the way, she stopped by a hawker’s stall to replenish her silver betel leaf case. Then she joined the coolie.

13. Lady Lal opened the brass carrier and took out a bundle of cramped chapattis and some mango pickle. (Split into two simple sentences)

Answer: Lady Lal opened the brass carrier. She took out a bundle of cramped chapattis along with some mango pickle.

14. Lady Lal opened the brass carrier and took out a bundle of cramped chapattis and some mango pickle. (Turn into a simple sentence)

Answer: Lady Lal opened the brass carrier taking out a bundle of cramped chapattis along with some mango pickle.

15. He is a vizier and a barrister. (Split into two simple sentences)

Answer: He is a vizier and a barrister.

16. I can’t understand English and don’t know their ways. (Split into two simple sentences)

Answer:  I can’t understand English. I don’t know their ways.

17. Lachmi chatted away merrily. (Use the noun form of the word “merrily”)

Answer: Lachmi chatted away with merriment.

18. She was fond of a little gossip and had no one to talk to at home. (Split into two simple sentences)

Answer: She was fond of a little gossip. She had no one to talk to at home.

19. She lived in the upper storey of the house and he on the ground floor. (Split into two simple sentences)

Answer: She lived in the upper storey of the house.  He lived on the ground floor.

20. He did not like her poor illiterate relatives. (Turn into an affirmative sentence)

Answer: He dislikes her poor illiterate relatives.

21. He came up to her once in a while at night and stayed for a few minutes. (Split into two simple sentences)

Answer: He came up to her once in a while at night. He stayed for a few minutes.

22. He came up to her once in a while at night and stayed for a few minutes. (Turn into a simple sentence)

Answer: Coming up to her once in a while at night he stayed for a few minutes.

23. He just ordered her about in anglicised Hindustani, and she obeyed passively. (Split into two simple sentences)

Answer: He just ordered her about in anglicised Hindustani. She obeyed passively.

24. The signal came down, and the clanging of the bell announced the approaching train. (Split into two simple sentences)

Answer: The signal came down. The clanging of the bell announced the approaching train.

25. Mohan Lal looked at himself in the mirror of a first class waiting room at the railway station. (Split into two simple sentences)  

Answer: Mohan Lal was waiting at the railway station.
He was looking at himself in the mirror of a first class waiting room.

26. She got up, still licking the stone of the pickled mango. (Split into two simple sentences)

Answer: She got up. She was still licking the stone of the pickled mango.

27. She went to the public tap to rinse her mouth and wash her hands.(Turn into complex sentence)

Answer: She went to the public tap so that she could rinse her mouth and wash her hands.

28. After washing she dried her mouth and hands with the loose end of her sari, and walked back to her steel trunk, belching and thanking the gods for the favour of a filling meal.(Split into two simple sentences)

Answer: After washing she dried her mouth and hands with the loose end of her sari. She walked back to her steel trunk, belching and thanking the gods for the favour of a filling meal.

29. She produced a two-anna bit from a knot in her sari and dismissed the coolie. (Split into two simple sentences )

Answer: She produced a two-anna bit from a knot in her sari. She dismissed the colie.

30. She heaved her squat, bulky frame through the door and found a seat by the window. (Split into two simple sentences )

Answer: She heaved her squat, bulky frame through the door. She found a seat by the window.

31. She produced a two-anna bit from a knot in her sari and dismissed the coolie. (Turn into simple sentence)

Answer: Producing a two-anna bit from a knot in her sari she dismissed the coolie.

32. Then she rested her chin on her hands and sat gazing idly at the jostling crowd on the platform. (Split into two simple sentences )

Answer: Then she rested her chin on her hands. She sat gazing idly at the jostling crowd on the platform.

33. He continued to sip his scotch and ordered the bearer to tell him. (Split into two simple sentences )

Answer: He continued to sip his scotch. He ordered the bearer to tell him.

34. Excitement, bustle and hurry were exhibitions of bad breeding and Sir Mohan was eminently well-bred. (Split into two simple sentences )

Answer: Excitement, bustle, and hurry were exhibitions of bad breeding. Sir Mohan was eminently well-bred.

35. He was fond of conversation, and like a cultured Englishman, he could talk on almost any subject-books, politics, people.(Split into two simple sentences )

Answer: He was fond of conversation. Like a cultured Englishman, he could talk on almost any subject – books, politics, people.

36. She then opened her betel case and made herself two betel leaves charged with a red and white paste, minced betel nuts and cardamoms. (Split into two simple sentences )

Answer: She then opened her betel case. She made herself two betel leaves charged with a red and white paste, minced betel nuts, and cardamoms.

37. They opened the door, and turned to the half-smiling, half-protesting Sir Mohan.(Change into simple sentence )

Answer: Turning to the half-smiling, half-protesting Sir Mohan, they opened the door.

38. The engine whistled and the guard waved his green flag. (Split into two simple sentences)

Answer: The engine whistled. The guard waved his green flag.

39. They picked up Sir Mohan’s suitcase and flung it on to the platform.(Split into two simple sentences)

Answer: They picked up Sir Mohan’s suitcase. They flung it onto the platform.

40.  They picked up Sir Mohan’s suitcase and flung it on to the platform.(Change into simple sentence )

Answer: Picking up Sir Mohan’s suitcase, they flung onto the platform.

41. The engine gave another short whistle and the train began to move.(Split into two simple sentences)

Answer: The engine gave another short whistle. The train began to move.

42. The soldiers caught Sir Mohan by the arms and flung him out of the train.(Change into simple sentence )

Answer:  Catching Sir Mohan by the arms, the soldiers flung him out of the rain.

43. The soldiers caught Sir Mohan by the arms and flung him out of the train.(Split into two simple sentences)

Answer: The soldiers caught Sir Mohan by the arms. They flung him out of the train.

44. He reeled backwards, tripped on his bedding, and landed on the suitcase.(Split into two simple sentences)

Answer: He reeled backwards and tripped on his bedding. He landed on the suitcase.

45. Sir Mohan’s feet were glued to the earth and he lost his speech.(Split into two simple sentences)

Answer: Sir Mohan’s feet were glued to the earth. He lost his speech.

46. The tail- end of the train appeared with a red light and the guard standing in the open doorway with the flags in his hands. (Split into two simple sentences)

Answer: The tail-end of the train appeared with a red light. The guard stood in the open doorway with the flags in his hands.

47. Lady Lal spat and sent a jet of red dribble flying across like a dart. (Split into two simple sentences)

Answer: Lady Lal spat. She sent a jet of red dribble flying across like a dart.

48. They opened the door, and turned to the half-smiling, half-protesting Sir Mohan. (Split into two simple sentences)

Answer: They opened the door. They turned to the half-smiling, half-protesting Sir Mohan.


Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page