Latest Notes

Higher Secondary 2024 Sanskrit Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Philosophy Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Modern Computer Application Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Health and Physical Education Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Education Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Economics Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 English Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Bengali Question Paper Pdf Environment Pollution paragraph | Environmental Pollution Child Labour Paragraph | Child Labour in India

Joining of Sentences from Daybreak by HW Longfellow

1. The wind came up out of the sea. It asked the mist to make room. (Join by using participle)

Answer: Coming out of the sea the wind asked the mist to make room.

2. The wind hurried landward. It asked all to wake up. (Join by using participle)

Answer: Hurrying landward, the wind asked all to wake up.

3.  It touched the wood-bird’s folded wings and asked it to sing. (Rewrite by using participle)

Answer: Touching the wood-bird’s folded wings, it asked it to sing.

4. The wind rushed to a chanticleer. It urged him to crow.(Join by using participle)

Answer: Rushing to a chanticleer, the wind urged him to crow.

5. The wind routed through the belfry Tower. It asked the tower to ring its bell. (Join by using participle)

Answer: Routing through the belfry tower, the wind asked the tower to ring its bell.

6. The wind hailed the ships. It urged the mariners to sail on. (join by using relative clause)

Answer: The wind, which hailed the ships, urged the mariners to sail on.

7.  It touched the wood-bird’s folded wing.(rewrite by using relative clause)

Answer: It touched the wood-bird’s wing which was folded.

8. The wind rushed to a chanticleer. The chanticleer was sleeping.(join by using relative clause)

Answer: The wind rushed to the chanticleer who was sleeping.

9. The dead were buried. The wind asked them to lie quietly. (join by using relative clause)

Answer: The dead who the wind asked to lie quietly were burried.

Voice change from Daybreak by H.W. Longfellow

1) The wind hailed the ship.

Answer: The ship was hailed by the wind.

2) It touched the wood-bird’s folded wing.

Answer: The wood-bird’s folded wing was touched by it.

3) Proclaim the hour.

Answer:  Let the hour be proclaimed.

4) Let the coming morn be hailed.

Answer: Hail the coming morn.

5)The wind impels the chanticleer to crow.

Answer: The chanticleer was impelled to crow by the wind.

6) Bow down.

Answer: You should be bowed down.

7) Make room for me.

Answer: Let room be made for me.

8. It crossed the churchyard with a sigh.

Answer: The churchyard was crossed by it with a sigh.

9. Blow your clarion.

Answer: Let your clarion be blown.


Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page