Latest Notes

Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey A Ghostly Wife from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey The Ghost Brahman from Folk Tales of Bengal – Lal Behari Dey My Last Duchess- Robert Browning | Class 11 English new syllabus Of Studies – Francis Bacon | Class 11 English new syllabus The Garden Party – Katherine Mansfield | Class 11 English new syllabus

Change the voice

1. The city wears the beauty of the morning.  

Answer: The beauty of the morning is worn by the city.

2. Never saw I, never felt, a calm so deep!

Answer: A calm so deep was never felt by me.

3. I never saw such a beautiful sight.

Answer: Such a beautiful sight was never seen by me.

4. The poet can see many buildings.

Answer: Many buildings can be seen by the poet.

Joining of Sentences using Participle

1. The poet is overwhelmed with joy. He addresses God. 

Answer: Overwhelmed with joy, the poet addresses God.

2. Everything looks bright. The air is smokeless. 

Answer: The air being smokeless, everything looks bright.

3. The poet was charmed. He observed the beauty of the city. 

Answer: Observing the beauty of the city, the poet was charmed.

4. Everything looked glittering. The sun shone brightly. 

Answer: The sun having shone brightly, everything looked glittering.

5. The river is guided by its sweet will. It glides freely.

Answer: Guided by its sweet will, the river glides freely.

Do As Directed


1. Never did sun more beautifully steep. (Affirmative Sentence) 

Answer: The sun was failed to steep so beautifully ever before.

2. The earth has not anything to show more fair. (Affirmative Sentence) 

Answer: The earth is unable to show anything more fair.

3. The earth has not anything to show more fair. ( Positive Degree) 

Answer: The earth has not anything to show as fair as this.

4. I never felt a calm so deep. (Comparative Degree) 

Answer: I never felt a calm deeper than this.

5. And all that mighty heart is lying asleep. (Negative) 

Answer: And all that mighty heart is not lying awake.

6. One would pass by a sight so touching in its majesty. He would be dull of soul. (Complex) 

Answer: One, who would pass by a sight so touching in its majesty would be dull of soul.

7. And all that mighty heart is lying asleep. (Use noun form and rewrite) 

Answer: And all that heart of might is lying asleep.

8. The beauty of the morning is silent. (Use noun form and rewrite)

Answer: The beauty of the morning is its silence.

9. The very houses seem asleep. (Change to a complex sentence)

Answer: The very houses seem as if they are asleep.

10. The city wears a garment. It is silent and bare. (Make it complex)

Answer: The city wears a garment which is silent and bare.

11. Everything in the city glitters in the smokeless air.  (Complex sentence)

Answer: Everything in the city glitters in the air which is smokeless.

12 . The river glides at his own sweet will.  (Complex)

Answer: The river glides at its own will which is sweet.

13.  And all that mighty heart is lying asleep.  (Complex)

Answer: And all that heart which is mighty is lying asleep.

14.  I never felt so calm so deep.  (Complex)

Answer:  I never felt a calm that is so deep.

15.  That heart which is mighty is lying still. (Simple)

Answer: That mighty heart is lying still.

16. Dull would he be of soul who could pass by a sight so touching in its majesty.(Change to a simple sentence)

Answer: A soul, passing by a sight so touching in its majesty, would be considered dull.

17. Never did Sun more beautifully steep. (Use positive degree)

Answer: The Sun did never steep as beautifully as it did then.

18. Dull would he be of soul who could pass by a sight so touching in its majesty. (Split into three short simple sentences)

Answer: The sight is very touching in its majesty. It is not possible for anyone to pass by such a sight. In case of doing so, that person would be considered dull of soul.


Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page