Latest Notes

An Astrologer’s Day MCQs and Answers | Class 11 Chapter 3 As You Like It- William Shakespeare | Class 11 Chapter 2 Othello- William Shakespeare | Class 11 Chapter 1 Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey A Ghostly Wife from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey The Ghost Brahman from Folk Tales of Bengal – Lal Behari Dey

1. Sidda was hanging about the gate at a moment when Mr Sivasanker was standing in the front veranda of his house , brooding over the servant problem. (Split into two simple sentences )

Answer: Sidda was hanging about the gate. At that moment Mr Sivasanker was standing in the front veranda of his house, brooding over the servant problem.

2. As Sidda opened the gate and came in .(Split into two simple sentences )

Answer: Sidda opened the gate. He came in.

3. Mr Sivasanker subjected him to a scrutiny. (Rewrite the sentence using the verb form of “scrutiny”)

Answer: Mr. Sivasanker scrutinized him.

4. Mr Sivasanker was unable to make up his mind.(Turn into negative sentence )

Answer: Mr. Sivasanker was not able to make up his mind.

5. Leela , their five – year – old daughter, came out , looked at Sidda and gave a cry of joy.  (Split into two simple sentences )

Answer: Leela, their five-year-old daughter came out. She gave a cry of joy looking at Sidda.

6. She flung the ball at him and he flung it back .(Split into two simple sentences )

Answer: She flung the ball at him. He flung it back.

7. Sidda clutched the ball, closed his eyes for a second and threw the ball up. (Split into two simple sentences )

Answer: Sidda clutched the ball. He threw the ball up closing his eyes for a second.

8. Leela gave a cry of joy.  (Use the adverb form of joy’)

Answer: Leela cried out joyfully. 

9.  His company made her supremely happy. ( Use the adjective form of ‘supremely’ ) 

Answer:  His company gave her supreme happiness.  

10. Leela keenly examined the ball for traces of the moon. ( Use the noun form of ‘keenly’)

Answer:  Leela examined the ball with keenness for traces of the moon.

11. Leela keenly examined the ball for traces of the moon. [ Use the adjective form of ‘keenly ‘) 

Answer:  Leela made a keen examination of the ball for traces of the moon.

12. He covered the ball tightly with his fingers. ( Use the adjective form of the word ‘tightly’)  

Answer:  He made a tight cover over the ball with his fingers.

13. Leela clapped her hands. ( Use the noun form of ‘clapped’ )

Answer:  Leela gave a clap with her hands.

14.  She screamed in wonder. [ Use the noun form of the verb) 

Answer: She gave a scream in wonder.

15. He blinked and answered that he did not know. [ Use ‘ lanswer’ as a noun )

Answer: He blinked and gave the answer that he did not know 

16. Mr Sivasanker grew very excited over all this.(Use the noun form of ‘excited’)

Answer: Mr Sivasanker showed much excitement over all this.  

17. Why are you so rough? (Use the noun form of ‘rough’)

Answer:  Why do you have so much roughness? 

18. The thought of Sidda made her panicky.(Use the verb form of ‘panicky’)

Answer: The thought of Sidda panicked her. / She panicked at the thought of Sidda.

19. I think he is angry with us. (Use the noun form of ‘angry’) 

Answer: I think he is filled with anger at us. 

20. By the time Sivasanker returned, Leela had fallen asleep . ( Use the noun form of ‘ return ‘)

Answer:  By the time of Sivasanker’s return, Leela had fallen asleep.  

21. It seems he is an old criminal. ( Use the adverb form of ‘seems ‘ )

Answer: Seemingly, he is an old criminal.  

22. He had been in jail half a dozen times. ( Use jail as a verb ) 

Answer: He had been jailed half a dozen times. 

23. The police know his haunts. ( Use the noun form of ‘know’)

Answer: The police have knowledge of his haunts.

24. The inspector was furious. ( Use the noun form of ‘furious’)

Answer: The inspector flew into a fury. / The fury of the inspector was palpable.

25. Leela’s face became red. ( Use ‘ red ‘ as a verb )

Answer: Leela’s face reddened.    

26. Leela replied haughtily.(Use the adjective form of haughtily)

Answer: Leela replied in a haughty manner

27. Leela felt disgusted with the whole business.  (Use the noun form of felt  ‘ disgusted ” )

Answer: Leela had a feeling of disgust at the whole business. 

28. Leela felt disgusted with the whole business .  (Use ‘disgust’ as a verb )

Answer: The whole business disgusted Leela .

29. You are not at all a reliable prosecution witness. ( Use the noun form of reliable ) 

Answer: You don’t have reliability as a prosecution witness. 

30. The inspector observed humorously.(Use the adjective form of ‘ humorously’) 

Answer:  The inspector observed in a humorous manner. 

31. He looked at her mutely. (Use the adjective form of ‘mutely’ ]  

Answer:  He looked at her with a mute appeal . 

32. These fellows who have been in jail once or twice lose all fear. ( Use the adjective form of ‘fear’ ) 

Answer:  These fellows who have been in jail once or twice become fearless.

33. Nothing can make them confess.  ( Use the noun form of ‘confess ‘)

Answer:  Nothing can draw out a confession from them.

34. It was unmistakably Leela’s chain. (Use the adjective form of ‘unmistakably’)

Answer: That it was Leela’s chain was unmistakable .

35. It was unmistakably Leela’s chain. (Rewrite by using mistake.)

Answer: There was no mistake that it was Leela’s chain.

36. She insited upon having his company all her working hours. ( make it complex)

Answer: She insisted that she should have his company all her working hours.

37. I climb a coconut tree and touch it. ( make it simple)

Answer: I touch it after climbing a coconut tree.

38. She was at his side when he was working in the garden.(Make it simple)

 Answer:  At the time of his working in the garden she was  at his side.  

39. She mentioned about the police and shouted at  him.(Make it simple)  

Answer: Mentioning about the police she shouted at him. 

40. It gave her great joy to play the teacher to Sidda. ( Use the verb form of ‘joy’) 

Answer: She greatly enjoyed playing the teacher to Sidda.

41. She pitied him. ( Use the noun form of the ‘ verb’)  

Answer: She felt pity for him.

42. She accompanied him when he was sent on errands. (Use the noun form of the ‘verb’)

Answer:  She was his companion when he was sent on errands.

43. Her mother gave her a slap. ( Use the verb form of ‘ slap’)  

Answer: Her mother slapped her.

44. Leela’s mother threw a glance at him. ( Use the verb form of ‘glance’ ]    

Answer: Leela’s mother glanced at him.

45. His throat went dry. ( Use the verb form of ‘dry’)

Answer:  His throat dried up.

46. After her meal Leela refused go to bed. (Make it complex)  

Answer:  When her meal was over, Leela refused to go to bed.

47.  It was God’s mercy that he hadn’t killed the child for the chain. (Make it simple)  

Answer: For the mercifulness of God he had not killed the child for the chain.  

48.  It seems he is an old criminal. (Make it simple)

Answer: Seemingly he is an old criminal.

49. He has been in jail half a dozen times for stealing jewellery from children. (Make it complex)

Answer: He has been in Jail half a dozen times as he stole Jewellery from children. 

50. Leela ran behind them crying. (Make it complex) 

Answer: Leela ran behind them while she was crying. (Make it complex) 

51. Sidda opened the gate and came in. (Make it simple)  

Answer: Opening the gate Sidda came in. 

52. It was unmistakably Leela’s chain. (Make it complex)  

Answer: It was unmistakeble that the chain belonged to Leela. 

53. Her mind was disturbed. (Rewrite using noun form of ‘disturbed’)

Answer: She had disturbance of mind.

54. She had to go back into the kitchen for a moment because she had left something in the oven. (Split into two simple sentences)

Answer:  (i) She had left something in the oven. (ii) She had to go back into the kitchen.

55. Leela keenly examined the ball for traces of the moon (Rewrite the sentence using the noun form of verb)

Answer: Leela keenly examined the ball. She searched for the traces of the moon.

56. He covered the ball tightly with his fingers and allowed her to peep through a little gap. (Turn into Simple Sentence)

Answer: He covered the ball tightly with his fingers allowing her to peep through a little gap.

57. I climb a coconut tree and touch it.  (Split into two simple sentences)

Answer : I climb a coconut tree. I touch it.

58. He stopped near the well and pointed up. (Split into two simple sentences)

Answer: He stopped near the well. He pointed up.

59. He stopped near the well and pointed up. (Turn into Simple Sentence)

Answer: He pointed up stopping near the well.

60. Leela clapped her hands and screamed in wonder. (Split into two simple sentences )

Answer: Leela clapped her hands. She screamed in wonder.

61. At dusk he carried her in and she held a class for him. (Split into two simple sentences)

Answer: At dusk he carried her in.  She held a class for him.

62. She knew two or three letters of the alphabet and could draw a kind of cat and crow.  (Split into two simple sentences)

Answer: She knew two or three letters of the alphabet. She could draw a kind of cat and crow.

63. Leela would drop the pencil and run out of the room, and the school hour would end. (Split into two simple sentences)

Answer: Leela would run out of the room dropping the pencil. The school hour would end.

64. He sat down on the floor near the bed and told incomparable stories (Split into two simple sentences)

Answer: He sat down on the floor near the bed. He told incomparable stories.

65. He sat down on the floor near the bed and told incomparable stories . (Turn into Simple Sentence).

Answer: He told incomparable stories sitting down on the floor near the bed.

66. As Sidda came in , Leela’s mother threw a glance at him. (Split into two simple sentences)

Answer: Sidda came in. Leela’s mother threw a glance at him.

68. She mentioned the police and shouted at him . (Split into two simple sentences)

Answer: She mentioned the police. She shouted at him.

69. Leela replied haughtily. (Use the adjective form of ‘haughtily’)

Answer: Leela replied in a haughty manner.

70. The inspector observed humourously. (Use the adjective form of ‘humorously’)

Answer: The inspector observed in a humourous manner.

71. He looked at her mutely. (Use the adjective form of ‘mutely’)

Answer: He looked at her muted./ He was mute when he looked at her.

72. The inspector was furious. (Use the noun form of ‘furious’)

Answer: The inspector’s fury was palpable./ The inspector was in a fury.

73. His throat went dry. (Use the verb form of  ‘dry’)

Answer: His throat dried up.

74. Why are you so rough? (Use the noun form of ‘rough’)

Answer: Why is there so roughness in you?

75. I think he is angry with us. (Use the noun form of ‘angry’)

Answer: He has anger against us.


Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page