Latest Notes

Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey A Ghostly Wife from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey The Ghost Brahman from Folk Tales of Bengal – Lal Behari Dey My Last Duchess- Robert Browning | Class 11 English new syllabus Of Studies – Francis Bacon | Class 11 English new syllabus The Garden Party – Katherine Mansfield | Class 11 English new syllabus

1. He is in the waiting room.[Change into a complex sentence]

Answer: It is the waiting room wherein he is.

2. Lachmi chatted away merrily.[Use the noun form of ‘merrily’]

Answer: Lachmi chatted away with merriment.

3. Sir Mohan Lal looked at himself in the mirror of a first class waiting room at the railway station [Change into a complex sentence]

Answer: Sir Mohan Lal looked at himself in the mirror which was in a first-class waiting room at the railway station.

4. I can’t understand English and don’t know their ways.[Change into an affirmative sentence.

Answer: I fail to understand English, and their ways are unknown to me.

5. Sir Mohan smiled at the mirror with an air of pity and patronage. [Use the adverb forms of ‘pity’ and ‘partronage’]

Answer: Sir Mohan smiled at the mirror pityingly and patronizingly.

6. There was still time for a quick one.[Change into a negative sentence]

Answer: It was not too late for a quick one.

7. A bearer in white livery appeared through a wire gauze door.[Change into a complex sentence]

Answer: A bearer who was in white livery appeared through a wire gauze door.

8. Sir Mohan sank into a large cane chair to drink and ruminate.[Use the noun for of ‘ruminate’]

Answer: Sir Mohan sank into a large cane chair for drinking and rumination.

9. Sir Mohan sank into a large cane chair to drink and ruminate.[Change into a complex sentence]

Answer: Sir Mohan sank into a large chair which was made of cane, to drink and ruminate.

10. Lady Lal picked up her brass tiffin-carrier and ambled along behind him.[Change into a simple sentence]

Answer: Picking up her brass tiffin-carrier, Lady Lal ambled along behind him.

11. On the way she stopped by a hawker’s stall to replenish her silver betel leaf case[Change into a complex sentence]

Answer: On the way, she stopped by a hawker’s stall where she replenished her silver betel leaf case.

12. She sat down on her steel trunk which the coolie had put down. [Change into a simple sentence]

Answer: She sat down on her steel trunk put down by the coolie.

13. These days all trains are crowded, but you’ll find room in the zenana. [Change into a complex sentence]

Answer: Though these days all trains are crowded, you’ll find room in the zenana.

14. He just ordered her about in anglicised Hindustani, and she obeyed passively.[Change into a simple sentence]

Answer: She obeyed passively his orders in anglicized Hindustani.

15. While she ate, the coolie sat opposite her on his haunches.[Change into a simple sentence]

Answer: During her eating, the coolie sat opposite her on his haunches.

16. He is a vizier and a barrister and meets so many officers and Englishmen in the trains. [Change into a simple sentence]

Answer: Being a vizier and barrister, he meets so many officers and Englishmen in the trains.

17. He is a vizier and a barrister and meets so many officers and Englishmen in the trains. [Change into a complex sentence ]

Answer: As he is a vizier and a barrister, he meets so many officers and Englishmen in the trains.

18. The clanging of the bell announced the approaching train. [Change into a complex sentence]

Answer: The clanging of the bell announced that the train was approaching.

19. She produced a two-anna bit from a knot in her sari and dismissed the coolie. [Change into a simple sentence]

Answer: Producing a two-anna bit from a knot in her sari, she dismissed the coolie.

20. After washing she dried her mouth and hands with the loose end of her sari[Change into a complex sentence]

Answer: When washing was over, she dried her mouth and hands with the loose end of her sari.

21.  He fancied his English, finished and refined at no less a place than the University of Oxford.[Change the adjective into positive degree]

Answer: He fancied his English was at least as finished and refined as that of the University of Oxford.

22. He never showed any sign of eagerness to talk to the English as most Indians did. [Change into an affirmative sentence]

Answer: Unlike most Indians, he always showed little sign of eagerness to talk to the English.

23. How frequently had he heard English people say that he spoke like an English man![Change into an assertive sentence]

Answer: He had heard quite frequently English people say that he spoke like an Englishman.

24. He went about his business with an expressionless matter-of-factness.[Use the noun form of ‘expressionless’]

Answer: He went about his business with a matter-of-factness which had no expression.

25. ‘The Times’ always attracted attention. [Change into a negative sentence)

Answer: ‘The Times’ never failed to attract attention.

26. Perhaps someone would recognise his Balliol tie which he always wore while travelling. [Change into a simple sentence]

Answer: Perhaps someone would recognize his Balliol tie always worn by him while traveling.

27. If both The Times’ and the tie failed, Sir Mohan would ‘Koi Hai his bearer to get the Scotch out. [Change into a simple sentence]

Answer: In case of failure of both ‘The Times’ and the tie, Sir Mohan would ‘Koi Hai’ his bearer to get the Scotch out.

28. Sir Mohan’s thoughts were disturbed by the bearer the installation of the Sahib’s luggage in a first class coupe next to the engine. [Use the verb form of installation’]

Answer: The bearer disturbed Sir Mohan’s thoughts by announcing that he had installed the Sahib’s luggage in a first-class coupe next to the engine.

29. Sir Mohan walked to his coupe with a studied gait.[Use the adverb form of ‘studied’]

Answer: Sir Mohan walked to his coupe studiedly.

30. Sir Mohan looked out of the window down the crowded platform. [Change into a complex sentence)

Answer: Sir Mohan looked out of the window down the platform which was crowded.

31. His face lit up as he saw two English soldiers trudging along.[Change into a simple sentence]

Answer: Seeing two English soldiers trudging along, his face lit up.

32. They had their haversacks slung behind their backs and walked unsteadily.[Change into a simple sentence]

Answer: Having their haversacks slung behind their backs, they walked unsteadily.

33. They walked unsteadily. [Change into a negative sentence]

Answer: They did not walk steadily.

34. They walked unsteadily.[Use the adjective form of the adverb]

Answer: They were unsteady while walking.

35. Sir Mohan decided to welcome them, even though they were entitled to travel only second-class.(Change into a simple sentence]

Answer: In spite of their entitlement to travel only second class, Sir Mohan decided to welcome them.

36. Sir Mohan decided to welcome them,[Change into a negative sentence]

Answer: Sir Mohan decided not to leave them welcomed.

37. It did sound like English.[Use the verb form of “sound”)

Answer: It, of course, sounded like English.

38. The engine gave another short whistle and the train began to move. [Change into a simple sentence]

Answer: The train began to move with another short whistle of the engine.

39. Sir Mohan’s feet were glued to the earth and he lost his speech. (Split  into  two simple sentences]

Answer: Sir Mohan’s feet were glued to the earth. He lost his speech.

40. The train sped past the lighted part of the platform.(Use the adverb form of the verb)

Answer: The train crossed the lighted part of the platform speedily.

41. I am only a native woman. (Change into negative sentence )

Answer: I am none but a native woman.

42. They were entitled to travel only second-class. [Change into a negative sentence]   

Answer: They were entitled to travel nothing but second-class.


Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page