Latest Notes

Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey A Ghostly Wife from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey The Ghost Brahman from Folk Tales of Bengal – Lal Behari Dey My Last Duchess- Robert Browning | Class 11 English new syllabus Of Studies – Francis Bacon | Class 11 English new syllabus The Garden Party – Katherine Mansfield | Class 11 English new syllabus

VOICE  CHANGE

1)Lady Lal opened the brass carrier. [Annual Exam – 2014]

Ans. The brass carrier was opened by Lady Lal.

2)They picked up sir Mohan’s suitcase. [Annual Exam – 2015]

Ans. Sir Mohan’s suitcase was picked up by them.

3)He would not be allowed to sleep inside the house. [Annual Exam – 2016]

Ans. They (Leela’s parents) would not allow him to sleep inside the house.

4)Fine art liberates our minds. [Annual Exam – 2017]

Ans. Our minds are liberated by fine art.

5)Sir, do you want a servant? [Annual Exam – 2019]

Ans. Sir, is a servant wanted by you?

6)Training in drawing will develop their power of observation. [Annual Exam – 2020]

Ans. Their power of observation will be developed by training in drawing.                      

NARRATION  CHANGE

1) “Tell me a story, mother”, Leela said. [Annual Exam – 2014]

Ans. Leela requested her mother to tell her a story.

2) “Now Valentine”, said the warden, “You will go out in the morning.” [Annual Exam – 2015, 2018]

Ans. The warden addressed Valentine and told him that he would go out in the morning.

3) “Are the trains very crowded on these lines?” Lady Lal asked. [Annual Exam – 2016]

Ans. Lady Lal asked if the trains were very crowded on those lines.

4) “No, he hasn’t taken it!” Leela screamed. [Annual Exam – 2017]

Ans. Leela screamed in a strong negation that he had not taken it.

5) “I see in the hostel rooms shirt hanging from picture frames.” Says Nandalal Bose. [Annual Exam – 2019]

Ans. Nandalal Bose says that he sees in the hostel rooms shirt hanging from picture frames.

6)The poet says, “The river glides at its own sweet will.” [Annual Exam – 2020]

Ans. The poet says that the river glides at its own sweet will.             

TRANSFORMATION  OF SENTENCES

1)He met Miss Annabel Adams, and became more and more captivated by her charms. (Change into a simple sentence) [Annual Exam – 2014]

Ans. After meeting Miss Annabel Adams he became more and more captivated by her charms.

2)A bearer in a white livery appeared through a wire gauze door. (Turn into a complex sentence) [Annual Exam – 2015]

Ans. A bearer who was in a white livery appeared through a wire gauze door.

OR, A bearer in a white livery appeared through a gauze door which was wired.

3)He got his keys and went upstairs. (Change into a simple sentence) [Annual Exam – 2015]

Ans. Getting his keys he went upstairs.

4)He stopped near the well and pointed down. (change into a simple sentence) [Annual Exam – 2017]

Ans. Stopping near the well he pointed down.

5)All the mighty heart is lying still. (change into complex sentence) [Annual Exam – 2019]

Ans. All the heart which is mighty is lying still.

6)These days all trains are crowded. (Change into a Negative sentence) [Annual Exam – 2014]

Ans. These days no train is less crowded.

7)Ben Price knew Jimmy’s habits. (Change into a Negative sentence) [Annual Exam – 2016]

Ans. Jimmy’s habits were not unknown to Ben Price.

8)As soon as he had gone, she hailed a passing railway coolie. (Change into a Negative sentence) [Annual Exam – 2017, 2018]

Ans. No sooner had he gone than she hailed a passing railway coolie.

9)It will be wrong on your part to expect. (Change into a Negative sentence) [Annual Exam – 2017]

Ans. It will not be right on your part to expect.

10)And so let us meet each other with a smile. (Change into a Negative sentence) [Annual Exam – 2019]

Ans. And so let us meet each other not without a smile.

11)Our family is healthy, our family is united. (Change into a Negative sentence) [Annual Exam – 2020]

Ans. Our family is not only healthy but also united.

12)I believe that we are not real social worker. (Change into an Affirmative sentence) [Annual Exam – 2020]

Ans. I believe that we are unreal social workers.

13)Earth has not anything to show more fair. (Change into Interrogative sentence) [Annual Exam – 2015, 2018]

Ans. Has earth anything to show more fair?     

JOINING  OF  SENTENCES

1)She produced a two-anna bit from a knot in her saree. She dismissed the coolie. (Join into a single sentence) [Annual Exam – 2014, 2020]

Ans. Producing a two-anna bit from a knot in her saree, she dismissed the coolie. (Simple)

OR. She dismissed the coolie after producing  a two-anna bit from a knot which was in her saree. (Complex)

OR. She dismissed the coolie after producing a two-anna bit from a knot in her saree and dismissed the coolie. (Compound)

2)He was dismayed. The compartment was empty. (Join into a simple sentence) [Annual Exam – 2016]

Ans. The compartment being empty, he was dismayed. (Absolute Phrase)

OR. He was dismayed for the emptiness of the compartment. (Preposition)

3)The poor people are very great people. They can teach us many beautiful things. (Join the sentences with a relative clause) [Annual Exam – 2018]

Ans.  The poor people who are very great people can teach us many beautiful things.

4)Mr. Sivasanker was unable to make up his mind. He called his wife. (Join into a single sentence) [Annual Exam – 2019]

Ans. Being unable to make up his mind, Mr. Sivasanker called his wife. (Simple)

OR. As Mr. Sivasanker was unable to make up his mind, he called his wife. (Complex)

OR. Mr. Sivasanker was unable to make up his mind and called his wife. (Compound)

5)The night is enormous. I look up at it. (Join into a complex sentence) [Annual Exam – 2020]

Ans. I look up at the night that is enormous.   

SPLITTING  INTO  TWO  SIMPLE  SENTENCES

1)He got his keys and went upstairs. [Annual Exam – 2014]

Ans. He got his keys. He went upstairs.

2)The engine gave another short whistle and the train began to move. [Annual Exam – 2015]

Ans. The engine gave another short whistle. It began to move.

3)She had to go back into the kitchen for a moment because she had left something  in the oven. [Annual Exam – 2016]

Ans. She had left something in the oven. She had to go back into the kitchen for a moment.

4)The mirror was obviously made in India. [Annual Exam – 2016]

Ans. The mirror was made in India. It is obvious.

5)They are hurt because they are forgotten. [Annual Exam – 2017]   

Ans. They are forgotten. So,they are hurt.

6)He set his suitcase on the table and opened it out flat. [Annual Exam – 2018]  

Ans. He set his suitcase on the table. He opened it out flat.

7)I am grateful what I have received. [Annual Exam – 2019]    

Ans. I have received something. So, I am grateful.

8)The fellow, with his knowledge of the household might  come at night and loot. [Annual Exam – 2020]

Ans. The fellow had the knowledge of the household. He might come at night and loot.    

              INTERCHANGE  OF  PARTS  OF  SPEECH
             

1)Fine arts liberates our minds from the constraints of sorrow. (Use the noun form of ‘liberates’) [Annual Exam – 2014]

Ans. Fine arts gives liberation to our minds from the constraints of sorrow.

2)Leela’s face became red. (Rewrite using the verb form of ‘red’) [Annual Exam – 2015, 2018]

Ans. Leela’s face reddened.

3) I believe that we are not real social workers. (Rewrite the sentence using the noun form of ‘believe’) [Annual Exam – 2016]

Ans. It is my belief that we are not real social workers.

4)And then Ben Price acted rather strangely. (Rewrite using the adjective form of ‘strangely’) [Annual Exam – 2017]

Ans. And then Ben Price’s action was rather strange.

OR. And then Ben Price acted rather in a strange way.

5)Annabel’s pride in him almost equalled her affection. (Use adjective form of ‘pride’) [Annual Exam – 2019]

Ans. Annabel was as proud of him as almost she was affectionate.                 

Spread the love

You cannot copy content of this page