Latest Notes

Tara- Mahesh Dattani | Class 12 Our Casuarina Tree – Toru Dutt | Class 12 From A Room of One’s Own [SHAKESPEARE’S SISTER] – Virginia Woolf | Class 12 The Night Train at Deoli – Ruskin Bond | Class 12 Amarnath-Sister Nivedita MCQs and Answers | Class 11 The Swami and Mother-Worship MCQs and Answers | Sister Nivedita An Astrologer’s Day MCQs and Answers | Class 11 Chapter 3 As You Like It- William Shakespeare | Class 11 Chapter 2 Othello- William Shakespeare | Class 11 Chapter 1 Macbeth- William Shakespeare | Class 11

1. In which year was Mother Teresa awarded the Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa was awarded the Nobel Prize in 1979. 

2️. In which field did Mother Teresa win the Noble Prize?

Answer: Mother Teresa won the Noble Prize for Peace.

3️. What is ‘Holy Communion’? 

Answer: Holy Communion is a Christian ritual that is observed commemorating the ‘Last Supper’ of Jesus Christ with his disciples.

4. What prayer did Mother Teresa refer to?

Answer: At the beginning of her Nobel Lecture, Mother Teresa referred to the prayer of St. Francis of Assisi.

5. ‘As soon as he came in her life’– Who is referred to as ‘he’ here?

Answer: Here ‘he’ refers to the son of God–Jesus Christ. 

6. In whose life did he come?

Answer: He came as a man in the life of Virgin Mary.

7. Why did Mother Mary go to her cousin’s house in haste? 

Answer: Mother Mary went to her cousin’s house in haste to give the good news of Jesus’s coming in the womb of her as a human to bring love and peace for all humankind. 

8. Who is named as the ‘Prince of Peace’? 

Answer: Jesus Christ is named as the ‘Prince of Peace’. 

9. Who was the first messenger of peace?

Answer: The unborn child in the womb of Elizabeth was the first messenger of peace.

10. Why did the unborn child in the womb of Elizabeth leap with joy?

Answer: The unborn child in the womb of Elizabeth leapt with joy because she came to know the good news of Jesus Christ’s coming to this world.

11. Whom should we love to love God as advised by St. John? 

Answer: St. John advised that we should love our neighbours to love God.

12. Why were the people in the home hurt?

Answer: The people in the home were hurt because they were forgotten by their sons and daughters.

13. ‘I was surprised in the West to see.’ – Why was Mother Teresa surprised to see in the west?

Answer: Mother Teresa was surprised to see it in the west because so many young boys and girls were addicted to drugs.

14. What is Mother Teresa’s point of view about drug addiction among young people?

Answer: Mother Teresa points out that parents are so busy that they have no time to look after their sons and daughters.

15. What, according to Mother Teresa, is the greatest destroyer of peace? 

Answer: According to Mother Teresa, abortion is the greatest destroyer of peace.

16. How did Mother Teresa fight abortion?

Answer: Mother Teresa fought against abortion by adoption.

17. ‘That is the blessing of God for us.’ – What is the ‘blessing’ referred to here?

Answer: The ‘blessing’ referred to here is the tremendous demand for unwanted children from families who have no children.

18.To whom did Mother Teresa and his sisters teach natural family planning?

Answer: Mother Teresa and his sisters taught natural family planning to beggars, leprosy patients, slum dwellers and the people on the street.

19. What was the result of natural family planning in six years in Calcutta?

Answer: 61273 babies were less in six years in Calcutta due to the natural family planning.

20. Who, according to Mother Teresa, are the very great people?

Answer: According to Mother Teresa, the poor are very great people.

21. Who, according to Mother Teresa, can teach us so many beautiful things? 

Answer: According to Mother Teresa, the poor can teach us so many beautiful things.

22. “I was hungry – I was naked – I was homeless – I was unwanted.” – Who said these words?

Answer: Jesus Christ said these words.

23. How many people did Mother Teresa and his sisters pick up from the street?

Answer: Mother Teresa and his sisters picked up four people from the street.

24. What was the age of the boy who wanted to give his sugar to Mother Teresa?

Answer: A four-year Hindu boy wanted to give his sugar to Mother Teresa.

25.  How many days did the boy not eat sugar to save it?

Answer: The boy did not eat sugar for three days.

26. Why did Mother Teresa go to a Hindu family with eight children?

Answer: Mother Teresa went to the Hindu family with eight children to give them some rice as they had not eaten for so long.

27. What did Mother Teresa desire to do with the Nobel Prize money? 

Answer:  Mother Teresa desired to make a home for homeless people.

28. What, according to Mother Teresa, is the beginning of love?

Answer: According to Mother Teresa, the smile is the beginning of love.

29.  What, according to Mother Teresa, is the importance of a smile?

Answer: According to Mother Teresa, the smile is important because it is the beginning of love.

30. “I never forget an opportunity….” What opportunity does Mother Teresa speak of here? 

Answer: Here Mother Teresa speaks of the opportunity of visiting an old-age home. 

31. Who donated 15 dollars to Mother Teresa?

Answer: A man who was bedridden for twenty years donated 15 dollars.

32. How did the man save money?

Answer: He saved money by abstaining from smoking for one week.

33. How many professors came from the United States?

Answer: Fourteen professors came from the United States

34. How many dying people did Mother Teresa pick from the street of Calcutta?

Answer:  Mother Teresa picked 36000 dying people from the street of Calcutta.

35. How many dying people died a beautiful death?

Answer: 18000 people died a beautiful death.

36. Why were the faces of the old parents devoid of smile at the old age home? 

Answer: At the old age home, the faces of the old parents were devoid of smile because they were hurt because they were forgotten by their own sons and daughters.

37. What did the man who was picked up from the drain say to Mother before he died? 

Answer: The man who was picked up from the drain thanked Mother before he died. 

38. What had Mother Teresa been surrounded with after she came to Oslo? 

Answer: After Mother came to Oslo, she had simply been surrounded with love, and with real, real understanding love.

39. “They are hungry too.” — Who said this? Who are ‘they’ referred to here? 

Answer: The lady of the starved Hindu family who took the rice from Mother Teresa said this.  Here ‘they’ refers to the neighbouring Muslim family who was also starving. 

40. “Our sisters are working amongst that kind of people in the West.” — What kind of people are mentioned here? 

Answer: People mentioned here are those people who are shut out, who feel unwanted, unloved, terrified, and who have been thrown out from society. Mother Teresa’s sisters are working amongst that kind of people in the West.

Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 
Spread the love

You cannot copy content of this page