Latest Notes

Higher Secondary 2024 Sanskrit Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Philosophy Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Modern Computer Application Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Health and Physical Education Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Education Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Economics Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 English Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Bengali Question Paper Pdf Environment Pollution paragraph | Environmental Pollution Child Labour Paragraph | Child Labour in India

1. Where is the Westminster Bridge situated?

Answer: Westminster Bridge is situated over the river Thames in London.

2. Which city does the poet refer to in the ‘Upon Westminster Bridge’?

Answer: The poet refers to the city of London in the poem ‘Upon Westminster Bridge’.

3. What is the object of the Wordsworth’s celebration in the ‘Upon Westminster Bridge’?

Answer: In the poem ‘Upon Westminster Bridge’ Wordsworth celebrates the majestic beauty of the city of London in the morning.

4. What does the poet see Upon Westminster Bridge?

Answer:  The poet sees the majestic beauty of the city of London in the morning standing on the Westminster Bridge.

5. What garment did the city wear?

Answer: The city wears the garment of the splendour of the morning over the city of London  in the poem ‘Upon Westminster Bridge’.

6. What is described as the garment of the city in the poem ‘Upon Westminster Bridge’?

Answer: The splendour of the morning over the city of London is described as the garment in the poem ‘Upon Westminster Bridge’.

7. How does Wordsworth describe the beauty of the morning?

Answer: Wordsworth describes the beauty of the morning of London as ‘silent’ and ‘bare’ in the poem ‘Upon Westminster Bridge’.

8. Why is the city of the London silent and bare?

Answer: The city of London is silent and bare because everyday’s normal hustle and hurry has not started yet.

9. How does the poet describe the air in the city?

Answer: The poet describes that the air of the city is free from dust and smoke in the early morning.

10. What did the poet never feel before the experience of the London in early morning?

Answer: The poet felt profound serenity and calmness which he had never experienced before.

11. ‘Dear God’ – What feeling does the expression convey?

Answer: The expression conveys the feeling of wonder, joy and amazement in the poem Upon Westminster Bridge.

12. What is the feeling that the poet experiences that he has never experienced before?

Answer: The feeling of serenity and calmness considers as the experiences that the poet has never experienced before.

13. Which city according to Wordsworth is the fairest one?

Answer: According to Wordsworth the city of London is the fairest one.

14. When did the poet view the city?

Answer:  The poet viewed the city of London in the early morning.

15. Whom does the poet call ‘dull’ in the poem ‘Upon Westminster Bridge ‘?

Answer: The poet calls a person dull who would pass the Westminster Bridge without noticing the majestic beauty of the London city.

16. Which river is referred in the poem Composed Upon Westminster Bridge?

Answer: The Thames river is referred in the poem Composed Upon Westminster Bridge.

17. What is referred as the ‘mighty heart’?

Answer: The city of London is referred as the mighty heart.


Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 

Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page