Latest Notes

Higher Secondary 2024 Geography Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Biological Sciences Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Political Science Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 History Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Chemistry Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Physics Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Sanskrit Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Philosophy Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Modern Computer Application Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Health and Physical Education Question Paper Pdf

1. The essay The Place of Art in Education’ is taken from

a. Drishti Ar Shrishti
b. Education and Arts
c. Srishti and Drishti
d. Creation and Vision

Answer:  a. Drishti Ar Shrishti

2. According to Nandalal Bose, the field of expression of literature certainly is

a. limited
b. vast
c. cursory
d. essential

Answer:  a. limited

3. Literature provides us

a. sad feelings

b. inner delight

c. knowledge

d. celebration

Answer: b. inner delight

4. The word ‘aesthetic’ means

a. different
b. relating to beauty
c. contemptible
d. mundane

Answer: b. relating to beauty

5. According to Nandalal Bose, man perceives the world with his

a. studies

b. mind and senses

c. eyes

d. ears

Answer: b. mind and senses

6. Art training, according to Nandalal Bose, should have the same status as that of

a. writing
b. reading
c. both reading and writing
d. reading, writing and conversing.

Answer: c. both reading and writing

7. The objective of our education is

a. total development
b. training in art
c. reading and writing
d. aesthetic delight

Answer: a. total development

8. Art has never been ————-

a. appreciated

b. dedicated

c. liberated

d. educative

Answer: a. appreciated

9. Commoners cannot distinguish between

a. reading and writing
b. training and education
c. a painting and a photograph
d. knowledge and information

Answer: c. a painting and a photograph

10. The absence of a sense of beauty cheats a man of _____________

a. wealth

b. opportunities

c. imagination

d. aesthetic experience

Answer: d. aesthetic experience

11. The absence of a sense of beauty affects_____

a. aesthetic experience

b. physical well-being

c. mental well being

d. All of the above

Answer: d. All of the above

12. According to Nandalal Bose, the vitality of art lies in its___________

a. face value

b. status

c. money value

d. sense of beauty and order

Answer: d. sense of beauty and order

13.  A student, having no sense of beauty, keeps paper flowers in-

a. earthen pots

b. tea cups

c. flower vases

d. used cocoa tins.

Answer: d. used cocoa tins

14. Fine art liberates our mind from 

a. joy and grief

b. professionalism

c. materialism

d. sorrows and conflicts

Answer: d. sorrows and conflicts.

15. The art that gives us aesthetic pleasure is 

a. Functional art

b. Fine art

c. Commercial art

d. Light art

Answer: b. Fine art

 16. In order to acquire knowledge and seek inner delight, man has devised

a. science 

b. art 

c. literature

d. language

Answer: d. language

17. The vehicle for literature, science, and philosophy is –

a. fine arts

b. craft 

c. mathematics

d. language

Answer: d. language

18. Education in art heightens-

a. man’s knowledge

b.  man’s knowledge and efficiency

c. man’s aesthetic experience

d. man’s knowledge and aesthetic experience

Answer: d. man’s knowledge and aesthetic experience

19. Artistic sensibility is __

a.  inborn

b. acquired

c. inculcated

d. not productive

Answer: a. inborn

20. A student, having no sense of beauty, keeps paper flowers in _

a. tea cups

b. dustbins

c. earthen pots

d. used cocoa tins

Answer: d. used cocoa tins

21. The two sides of Art are—-

a. painting and photograph

b. painting and sculpture

c. fine arts and functional arts

d. painting and functional arts

Answer: c. fine arts and functional arts

22. Fine art liberates our mind from__

a. aesthetic pleasure

b. joys and sorrows

c. materialism

d. sorrows and conflicts

Answer: d. sorrows and conflicts

23. The economic decline of our country is related to the decay of its ——

a. fine art

b. functional art

c. modern art

d. fresh art

Answer: b. functional art

24. Students should be introduced to selected examples of art through —

a. films

b. books

c. journals

d. lectures

Answers: a. films

25. The carnival of palash and shimul can be traced in ___

a. monsoon

b. spring

c. winter

d. summer

Answer: b. spring

Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 
Spread the love

You cannot copy content of this page