Latest Notes

Tara- Mahesh Dattani | Class 12 Our Casuarina Tree – Toru Dutt | Class 12 From A Room of One’s Own [SHAKESPEARE’S SISTER] – Virginia Woolf | Class 12 The Night Train at Deoli – Ruskin Bond | Class 12 Amarnath-Sister Nivedita MCQs and Answers | Class 11 The Swami and Mother-Worship MCQs and Answers | Sister Nivedita An Astrologer’s Day MCQs and Answers | Class 11 Chapter 3 As You Like It- William Shakespeare | Class 11 Chapter 2 Othello- William Shakespeare | Class 11 Chapter 1 Macbeth- William Shakespeare | Class 11

1. Why is language important? Or. what is the utility of language? 

Answer: Language is important because it helps to acquire knowledge and seek inner delight.

2. What, according to Nandalal Bose, is the objective of our education? 

Answer: According to Nandalal Bose, the objective of our education is total development.

3. Who cannot differentiate between a painting and a photograph?

Answer: The educated persons cannot differentiate between a painting and a photograph.

4. On grounds of utility what do the educated persons use in place of elegant earthen pitchers? 

Answer: On grounds of utility, the educated persons use tin containers in place of elegant earthen pitchers.

5. How does the absence of a sense of beauty harm a man? 

Answer: The absence of a sense of beauty harms a man’s physical and mental well-being.

6. How do educated men advertise their devotion to art? 

Answer: Educated men advertise their devotion to art by showing framed pin-ups side by side with good paintings.

7. What are the two aspects of art education?

Answer: The two aspects of art education are fine art and functional art.

8. Where do the roots of art education lie? 

Answer: The roots of art education lie in the observation of nature and good works of art with dedicated attention.

9. What, according to Nandalal Bose, has our country’s economic decline followed closely? 

Answer: According to Nandalal Bose, our country’s economic decline followed closely the decay of its functional art.

10. Who should accompany students in museums and picture galleries?

Answer: Qualified teachers should accompany students in museums and picture galleries.

11. How will the time of ‘Art Festival’ in a school be decided? 

Answer: The time of ‘Art Festival’ in a school will be decided according to the location of the school.

12. Which subjects does the language play the role of vehicle according to the essay ‘The Place of Art in Education?

Answer:  Language plays the role of vehicle for Literature, Science and philosophy according to the essay ‘The Place of Art in Education’?

13. What does the literature provide man?

Answer: The literature provides man inner delight.

14.What things make up the limitation of literature?

Answer:  Art, music, dance and the like make up the limitation of literature.

15.How does man apprehend the world?

Answer: Man apprehends the world with his mind and sense.

16. What should be the status of the art training in our country?

Answer: Art training should have the same status and importance as reading and writing.

17. What provision do our universities make for the art training.

Answer: The provision that our universities make for the art training is sorely inadequate.

18. Who are mainly responsible for the lack of taste in art?

Answer: The educated public of our country and the universities are mainly responsible for the lack of taste in art.

19. Why do some people want to banish art from their daily lives?

Answer: Some people want to banish art from their daily lives because they thought that art is the domain for the rich and the pleasure-loving men.

20. Where does the vitality of a work of art lie?

Answer: The vitality of a work of art lies in its sense of beauty and order, not in its monetary value.

21. How does a poor Santhal show his sense of beauty?

Answer: A poor Santhal sweeps and mops his hut, stacks in order his earthen pots and tattered quilts.

22. How does an educated college student show his lack of sense of beauty?

Answer: An educated college student keeps his clothes and things in a disorganized mess in his seemingly palatial hostel room or lodging.

23. How does fine art help us?

Answer: Fine art liberates our minds from the constraints of sorrows and conflicts of our daily lives into a world of aesthetic delight.

24. How does functional art help us?

Answer: Functional art brings beauty to the object of our daily use and lives and provides us with means of livelihood.

25. What is harmful to the economic well-being of the country?

Answer: To exclude art from the sphere of our needs is harmful to the economic well-being of the country.

26. What suggestion did the author give to the school and the university for art education?

Answer: Each school and university should provide a place for art studies with other studies, making it compulsory.

27. How does training in drawing help the students?

Answer: Training in drawing will develop their power of observation and this, in turn, will give them better insight into literature, philosophy and science.

28. Who has provided the source materials for all artistic creation?

Answer: Nature has provided the source materials for all artistic creation.

29. What according to Nandalal Bose is the matter of shame for us?

Answer: According to Nandalal Bose, it is a matter of shame that even our present-day art does not get any recognition in our country until it finds approval in foreign markets.

30. Why do educated people gape in amazement at Japanese dolls?

Answer: Educated people gape in amazement at Japanese dolls because they take them as great specimens of art.

Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 
Spread the love

You cannot copy content of this page