Latest Notes

Higher Secondary 2024 Geography Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Biological Sciences Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Political Science Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 History Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Chemistry Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Physics Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Sanskrit Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Philosophy Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Modern Computer Application Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Health and Physical Education Question Paper Pdf

1.Mother Teresa delivered her Nobel Lecture in –

A) Norway                   

B) India

C) Britain                     

D) Sweden

Answer: A) Norway 

2. Mother Teresa was awarded the Nobel Lecture in the year-

A) 1980                       

B) 1997           

C) 1979                                   

D) 1971

Answer: B) 1997           

3. Mother wanted to utter a prayer of –

A) St. Lucas                

B) St. John      

C) St. Fernandes         

D) St. Francis

Answer: D) St. Francis

4. ‘Holy Communion’ originally refers to –

A) The Crucification of Christ  

B) The resurrection of Christ               

C) the birth of Christ    

D) the last supper of Christ.

Answer: D) the last supper of Christ.

5. St. Francis of Assisi composed the prayer Mother wanted all in the hall to pray in –

A) 400-500 years ago   

B) 300-400 years ago  

C) 4000-5000 years ago          

D) 400-800 years ago

Answer: A) 400-500 years ago   

6. In her Nobel Lecture, Mother Teresa says, “ Let us thank God for the__________________ that we all have together.”

A) chance

B) opportunity

C) Assistance

D) composure

Answer: B) opportunity

7. Jesus became man in all things except________________

A) sin

B) peace

C) war

D) crime

Answer: A) sin

8. God gave Jesus to us because  he –

A) Did not like him  

B)  violated His order   

C) wanted men to kill him        

D) loved the world very much

Answer: D) loved the world very much

9. Virgin Mary came to the house of her cousin to give the good news of –

A) The birth of Jesus               

B) her holding Jesus in her womb.      

C)  meeting God          

D) her joy 

Answer: A) The birth of Jesus 

10. Whose unborn child was the first messenger of peace?

A) Virgin Mary

B) Elizabeth

C) Mother Teresa

D) none of these

Answer: A) Virgin Mary

11. Jesus died on the cross –

A) To express his hatred         

B) to show his greater love to man      

C) to meet God soon   

D) to teach people the message of Christianity

Answer: B) to show his greater love to man

12. Jesus was hurt by_________________

A) love

B) hate

C) mistrust

D) betrayal

Answer: A) love

13. Mother thinks that the greatest destroyer of peace today is –

A) War             

B) drug addiction                     

C) abortion                  

D) violence

Answer: C) abortion    

14. Mother fights abortion by –

A) Natural family planning       

B) spreading the message of love       

C)  building homes for children            

D) adoption.

Answer: D) adoption.

15. We are carved in ________________

A) the mother’s womb

B) the palm of God’s hand

C) heaven

D) in our destiny

Answer: B) the palm of God’s hand

16. We have to make every child feel _____________

A) wanted

B) unwanted

C) hungry

D) peaceful

Answer: A) wanted

17. Who said, “You’re a liar if you say you love God but do not love your neighbour?”

A) Mother Teresa

B) St. John

C) Jesus Christ

D) Gospel

Answer: B) St. John

18. Where does love begin at according to Mother Teresa?

A) family

B) home

C) accomplishment

D) money

Answer: B) home

19. The number of less babies the organization had in last six years is-

A) 61,273                    

B)  61,372                   

C) 61,327                    

D) 60,273

Answer: A) 61,273

20. The Sisters of Teresa’s organization work_________

A) in Asia

B) in Africa

C) in the United States of America

D) all over the world

Answer: D) all over the world

21. Mother saw that there were families less 61,273 babies in Kolkata who practiced natural family planning only for –

A) One year                 

B)  two years               

C) four years               

D) six years.

Answer: D) six years

22. According to Mother Teresa, “Smile is the beginning of _____________”

A) love

B) hate

C) satisfaction

D) comfort

Answer: A) love

23. How much money did Mother Teresa receive from a crippled old man?

A) 15 dollars

B) 16 dollars

C) 17 dollars

D) none

Answer: A) 15 dollars

24. For how many days did old man did not smoke?

A) 1 day

B) 1 week

C) 1 month

D) 1 year

Answer: B) 1 week

25. Once Mother faced the crisis of –

A) Sugar                      

B) rice                                     

C) oil               

D) bread in Kolkata

Answer: A) Sugar       

26. The boy did not eat sugar for –

A) One day                  

B) two days                             

C) three days    

D) four

Answer: C) three days  

27. Mother Teresa had the most extraordinary experience with a –

A) Hindu family           

B) English family         

C) Muslim family         

D) Norwegian family

Answer: A) Hindu family 

28. Mother met a starving Hindu family of –

A) Four children           

B)  eight children         

C) six children             

D) ten children

Answer: B) eight children 

29. The little boy who shared his love was –

A) One years               

B) two years                

C) three years              

D) four years

Answer: D) four years

30. Whom did Mother Teresa teach natural family planning?

A) beggars

B) slum dwellers

C) leprosy patients

D) all of the above

Answer: D) all of the above

31. Which kind of people are great people, and can teach us many beautiful things?

A) poor

B) rich

C) educated

D) illiterates

Answer: A) poor

32. From where did Mother Teresa pick up the man who was half-eaten by worms?

A) gutter

B) drain

C) well

D) Garbage

Answer: B) drain

33. Where did Mother Teresa find difficulty in getting sugar?

A) Bombay

B) Calcutta

C) Goa

D) Rajpur

Answer: B) Calcutta

34. Which family was also hungry for food when Mother Teresa brought rice for them?

A) Jewish

B) Christian

C) Muslim

D) Hindu

Answer: D) Hindu

44. Because today there is so much ______. Fill in the blanks.

A) prayer

B) passion

C) suffering

D) satisfaction

Answer: C) suffering

45. How many professors came from the United States?

A) 13

B) 14

C) 15

D) 16

Answer: B) 14

46. Where did the professors have a home for dying?

A) Bombay

B) Calcutta

C) Goa

D) Rajpur

Answer: B) Calcutta

47. How many people did they pick up from the streets?

A) 36000

B) 35000

C) 37000

D) 3600

Answer: A) 36000

48.  How many people died in the dying homes of the professors?

A)180

B) 1800

C) 18000

D) 180000

Answer: C) 18000

49. Love comes when it is?

A) demanding

B) unconditional

C) rational

D) equal

Answer: A) demanding

50. What is a gift for the Norwegian people?

A) Noble prize

B) Peace Prize

C) Pulitzer Prize

D) Nobel Peace Prize

Answer: D) Nobel Peace Prize

Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 
Spread the love

You cannot copy content of this page