Latest Notes

Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey A Ghostly Wife from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey The Ghost Brahman from Folk Tales of Bengal – Lal Behari Dey My Last Duchess- Robert Browning | Class 11 English new syllabus Of Studies – Francis Bacon | Class 11 English new syllabus The Garden Party – Katherine Mansfield | Class 11 English new syllabus

1. What was Mr. Sivasanker brooding over, standing in the front veranda of his house?

Answer: Mr. Sivasanker was brooding over the servant problem, standing in the front veranda of his house.

2. What is Mr. Sivasanker’s first impression of Sidda?

Answer: Mr. Sivasanker’s first impression is that Sidda does not seem to be a bad sort and he looks tidy.

3. Who according to Sidda was his previous master?

Answer: According to Sidda, his previous master was a doctor.

4. Where did the doctor live?

Answer: The doctor lived in a bungalow near the market.

5. Why did Sidda leave the old master’s house?

Answer: Sidda left the old master’s house because they left the town.

6. Why did Mr. Sivasanker call his wife?

Answer: Mr. Sivasanker called his wife because he was unable to make up his mind whether Sidda would work as a servant in his home.

7. What was Mrs Sivasanker’s opinion regarding Sidda?

Answer: Mrs. Sivasanker said that Sidda seemed better than other servants who worked earlier in their house.

8. “I like him. Don’t send him away.” – Who said this?

Answer: Leela, five years old daughter of Mr. and Mrs. Sivasanker said this.

9. “And that decided it.” – What was decided?

Answer: Sidda would work as a servant in their house. It was decided.

10. What kind of job did Sidda do in the Sivasanker’s household?

Answer: Sidda washed clothes, tended the garden, ran errands, chopped wood, and looked after Leela.

11. What was Sidda given in return for his service in the house of Mr Sivasanker?

Answer: Sidda was given two meals a day and four rupees a month in return for his service in the house of Mr. Sivasanker.

12. Who asked Sidda to throw the ball into the sky?

Answer: Leela asked Sidda to throw the ball into the sky.

13. What did Sidda say to Leela when the ball came down?

Answer: Sidda told Leela that the ball had touched the moon.

14. Why didn’t Leela see the traces of the moon on the ball?

Answer: Leela must be very quick to see the traces of the moon on the ball because it will all evaporate and go back to the moon.

15. How did Leela able to see the traces of the moon?

Answer: When Sidda allowed Leela to peep through a little gap in his finger, Leela was able to see the traces of the moon on the ball.

16. How, according to Sidda, could Leela touch the sky?

Answer: According to Sidda, if Leela stood on a coconut tree, she could touch the sky.

17. When did Sidda touch the moon?

Answer: Sidda touched the moon whenever there was a big moon.

18. Why did Leela clap her hands and scream in wonder?

Answer: Leela clapped her hands and screamed in wonder because the moon was following them to the rose plants, the backyard, and wherever they were going.

19. When did Leela hold a class for Sidda?

Answer: Leela held a class for Sidda at dusk.

20. What was Leela’s box filled with?

Answer: Leela’s box was filled with catalogues, illustrated books, and stumps of pencils.

21. What did Leela ask Sidda to draw?

Answer: Leela asked Sidda to draw a kind of cat and crow.

22. What did Leela ask Sidda to copy?

Answer: Leela asked Sidda to copy two or three letters of the alphabet and draw a kind of cat and crow.

23. How many letters of the alphabet did Leela know to write?

Answer: Leela knew two or three letters of the alphabet to write.

24. Why did Leela pity Sidda?

Answer: Leela pitied Sidda because Sidda was incapable of drawing the crow and the letter ‘B’.

25. How did Sidda seek relief from Leela’s class?

Answer: Sidda sought relief from Leela’s class by saying that her mother was calling her in to dinner.

26. When did Leela run to her bed?

Answer: Leela ran to her bed after dinner.

27. What stories did Sidda tell to Leela after dinner?

Answer: Sidda told incomparable stories of animals in the jungle, gods in heaven, magicians, and princesses.

28. Who noticed that the gold chain of Leela was missing?

Answer: Leela’s mother noticed that the gold chain of Leela was missing.

29. “Her mother gave her a slap.” – Whose mother gave her a slap?

Answer: Leela’s mother gave her a slap.

30. “I told you to take it off and put it in the box.” – What was ‘it’ referred to here?

Answer: ‘It’ was referred to as Leela’s gold chain.

31. “His throat went dry.” – Whose throat went dry and why?

Answer: Sidda’s throat went dry because Leela’s mother asked him about the lost chain of Leela.

32. When did Sidda flee from the house?

Answer: Sidda fled from the house when Leela’s mother went into the kitchen to see something left on the oven after noticing Leela’s missing gold chain.

33. Why had Sidda vanished into the night?

Answer: Sidda had vanished into the night because he was afraid of being arrested on account of Leela’s missing gold chain.

34. Who went to the police station and lodged a complaint?

Answer: Mr. Sivasanker went to the police station and lodged a complaint.

35. Why did Leela refuse to go to bed?

Answer: Leela refused to go to bed because she wanted Sidda to come with her to the bed and tell stories.

36. Why, according to Leela, was her mother rough?

Answer: According to Leela, her mother was rough because she used to abuse and worry Sidda.

37. What made Leela’s mother panicky?

Answer: The thought of harboring such a villain like Sidda in their house made Leela’s mother panicky. She also thought that with his knowledge of the household, he might come at night and loot.

38. What did Leela think about Sidda’s escape?

Answer: Leela thought that Sidda was angry with them because he was not allowed to sleep inside the house.

39. What did Mr Sivasanker come to know from the inspector?

Answer: Mr. Sivasanker came to know from the inspector that Sidda had been in jail half a dozen times for stealing jewelry from children.

40. Why was the inspector furious with Mr. Sivasanker?

Answer: The inspector was furious with Sivasanker because he did not consult him before employing Sidda in their house.

41. After how many days of stealing was Sidda arrested?

Answer: Sidda was arrested after four days of stealing.

42. Why was Leela overjoyed?

Answer: Leela was overjoyed to see Sidda brought back home.

43. Who brought Sidda into the house of Mr. Sivasanker?

Answer: A police inspector and a constable brought Sidda into the house of Mr. Sivasanker.

44. Who addressed Sidda a few words of treachery?

Answer: Mrs. Sivasanker addressed Sidda with a few words of treachery.

45. What was Sidda’s answer when he was asked about the chain?

Answer: Sidda’s answer was that he had not taken the gold chain.

46. “Leave him alone, he hasn’t taken the chain.”  Who said this? Why did Leela think that she had not taken the chain?

Answer: Leela said this. Leela thought that Sidda had not taken the chain because the behavior, affection, and love she got from him made her think that he was innocent.

47. “Take him to the station. I think I shall have to sit with him tonight.” – Why did the inspector wish to sit with Sidda?

Answer: The inspector wished to sit with Sidda for further interrogation about the missing gold chain of Leela.

48. Who was not a reliable prosecution witness?

Answer: Leela was not a reliable prosecution witness.

49. “He looked at her mutely, like an animal.” – Who looked at and to whom?

Answer: Sidda looked at Leela.

50. Why was Leela in tears?

Answer: Sidda was in tears because he was being taken to the police station again.

51. “Nothing can make them confess.” – Who are referred to as ‘them’?

Answer: The fellows like Sidda who have been in jail once or twice are referred to here as ‘them’.

52. Where did Leela’s mother find the chain?

Answer: Leela’s mother found the chain inside the tamarind pot in the kitchen.

53. Who put the chain in the tamarind pot?

Answer: Leela put the chain in the tamarind pot.

54. What was Mr. Sivasanker’s reaction when the chain was recovered?

Answer: Mr. Sivasanker reproached her daughter for all this bother and ordered his wife not to give any chain to Leela thereafter.

55. “Where is he now?” – Who said this and to whom? Who is ‘he’?

Answer: Mr. Sivasanker’s wife said this to Mr. Sivasanker. Here ‘he’ is Sidda.

56. Who knows Sidda’s haunts?

Answer: The police know Sidda’s haunts.

57. Who brought in Sidda?

Answer: A police inspector and a constable brought in Sidda.

58. “Don’t go near him” – Who said this and to whom?

Answer: The inspector said this to Leela.

59. “He is a thief…” Who is a thief according to the speaker?

Answer: According to the inspector, Sidda is a thief.

60. “Take him to the station…” – Who said this and to whom?

Answer: The inspector said this to the constable.

Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 
Spread the love

You cannot copy content of this page