Latest Notes

Higher Secondary 2024 Sanskrit Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Philosophy Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Modern Computer Application Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Health and Physical Education Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Education Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Economics Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 English Question Paper Pdf Higher Secondary 2024 Bengali Question Paper Pdf Environment Pollution paragraph | Environmental Pollution Child Labour Paragraph | Child Labour in India

1. Who is the poet of the poem ‘Brotherhood’?

Answer: Octavio Paz is the poet of the poem ‘Brotherhood’.

2. How does the poet introduce himself in the poem ‘Brotherhood’?

Answer: The poet introduces himself as a man in the poem ‘Brotherhood’.

3. What does the expression ‘Little do I last’ refer to?

Answer: By the expression ‘Little do I last’ Octavio Paz means that the lifespan of humans is transient.

4. How does the poet express the magnitude of the night in ‘Brotherhood’?

Answer: The poet expresses the magnitude of the night in ‘Brotherhood’ by calling it ‘enormous’.

5. How is the night in Brotherhood’?

Answer: The night is enormous.

6. What does the poet of ‘Brotherhood’ see when he looks up?

Answer: The poet of ‘Brotherhood’, Octavio Paz sees the stars that write the destiny of man when he looks up.

7. What do the stars write?

Answer: The stars write the destiny of man as a part of the universe.

8. What do the stars control in the poem ‘Brotherhood’?

Answer: The stars control the whole universe including man in the poem ‘Brotherhood’.

9. ‘Unknowing I understand’ – What does the poet understand?

Answer: The poet understands that he is also a part of the vast universe and he is predestined like all other things of the universe.

10. Who, according to Octavio Paz, writes the destiny of the man?

Answer: The almighty god or the reader of the poem ‘Brotherhood’ spells out the poet’s destiny.

11. What does the title ‘Brotherhood’ suggest?

Answer: The title ‘Brotherhood’ suggests the relationship among all elements in the whole universe.

12. Who was Claudius Ptolemy?

Answer: Claudius Ptolemy was an astronomer and mathematician who lived in Rome around 100 AD.

13. “And the night is enormous” -What does ‘night’ symbolize here?

Answer: The ‘night’ symbolizes death.

14. What do the stars write?

Answer: In the poem “Brotherhood” by Octavio Paz, the stars write the destiny of every human being.

15. Whom does the poet pay homage to in the poem “Brotherhood”?

Answer: In the poem “Brotherhood”, the poet Octavio Paz pays homage to the great astronomer Ptolemy.

16. Who is referred to as ‘I’ in the line “I too am written…”?

Answer: In the above-quoted line ‘I’ refers to the poet of the poem “Brotherhood”, Octavio Paz.

17. How many lines does the poem “Brotherhood” consist of?

Answer: The poem “Brotherhood” consists of eight lines.


Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 

Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page