Latest Notes

Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey A Ghostly Wife from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey The Ghost Brahman from Folk Tales of Bengal – Lal Behari Dey My Last Duchess- Robert Browning | Class 11 English new syllabus Of Studies – Francis Bacon | Class 11 English new syllabus The Garden Party – Katherine Mansfield | Class 11 English new syllabus

1. What came up out of the sea?

a) A ship
b) A wind
c) A bird
d) A mist

Answer: b) A wind

2. What did the wind say to the mists?

a) “Sail on, ye mariners”
b) “Awake! it is the day”
c) “Make room for me”
d) “Hang all your leafy banners out”

Answer: c) “Make room for me”

3. What did the wind say to the forest?

a) “Bow down, and hail the coming morn”
b) “Awake, O bell! proclaim the hour”
c) “Shout!”
d) “Your clarion blow; the day is near”

Answer: c) “Shout!”

4. What did the wind say to the wood-bird?

a) “Awake and sing”
b) “Make room for me”
c) “Hang all your leafy banners out”
d) “Sail on, ye mariners”

Answer: a) “Awake and sing”

5. What did the wind say to the farms?

a) “Bow down, and hail the coming morn”
b) “Awake, O bell! proclaim the hour”
c) “Sail on, ye mariners”
d) “Your clarion blow; the day is near”

Answer: d) “Your clarion blow; the day is near”

6. What did the wind whisper to the fields of corn?

a) “Awake! it is the day”
b) “Bow down, and hail the coming morn”
c) “Hang all your leafy banners out”
d) “Sail on, ye mariners”

Answer: b) “Bow down, and hail the coming morn”

7. What did the wind shout through?

a) The forest
b) The belfry-tower
c) The churchyard
d) The farms

Answer: b) The belfry-tower

8. What did the wind say to the bell?

a) “Awake, O bell! proclaim the hour”
b) “Bow down, and hail the coming morn”
c) “Sail on, ye mariners”
d) “Your clarion blow; the day is near”

Answer: a) “Awake, O bell! proclaim the hour”

9. What did the wind do when it crossed the churchyard?

a) It shouted
b) It whispered
c) It sighed
d) It cried

Answer: c) It sighed

10. What did the wind say to the churchyard?

a) “Awake, O bell! proclaim the hour”
b) “Bow down, and hail the coming morn”
c) “Not yet! in quiet lie”
d) “Sail on, ye mariners”

Answer: c) “Not yet! in quiet lie”

11. The wind in ‘ Daybreak ” whispered to

a) the field of corn
b) the field of paddy
c) the field of football
d) the field of rose

Answer : a) the field of corn

12. The lines ” O Chanticleer , Your Clarion blow ; the day is near ” refer to

a) the crowing of the rooster at dawn
b) a man blowing a trumpet in an orchestra
c) the rooster blowing a trumpet in an orchestra
d) a rooster and a man in an orchestra

Answer: a) the crowing of the rooster at dawn

13. The poet means by the term ‘ Daybreak ” is

a) night
b) noon
c) dawn
d) evening

Answer: (c) dawn

14. ” The wind ‘ is a symbol of –

a) an alarm clock
b) a bird
c) a garden
d) a field

Answer: (a) an alarm clock

15. ” Awake , O bell ! proclaim the hour . ” Here ‘proclaim ‘ means –

a) probability
b) declare
c) demand
d) mourn

Answer: b) declare

16. The wind told the churchyard to

a) arise
b) arise quietly
c) lie quietly
d) shout

Answer: c) lie quietly

17. ” Awake , it is the day . ” – Crying this the wind goes to the

a) forest
b) river
c) woodbird
d) far away land

Answer: a) forest

18. ” Not yet ! in quiet lie ” this is said by the wind to

a) the churchyard
b) the mariners
c) the priests
d) the departed souls

Answer: d) the departed souls


19. The poem ‘Daybreak’ is a /an —

a) Nature poem,  
b) war poem,  
c) elegy,  
d) dramatic monologue

Answer: a) Nature poem

20. In the poem ‘Daybreak’ the wind came up out of the —

a) river,  
b) sea,  
c) cloud, 
d) mountain.

Answer: b) sea

21. In the poem ‘Daybreak’ the wind hailed first —

a) the forest, 
b) the ships,  
c) the cock,  
d) the wood bird.

Answer: a) the forest

22. The title of the poem ‘Daybreak’ suggests —

a) new sun,  
b) new day,  
c) morning, 
d) night

Answer: c) morning

23.  Which of the words prove that the wind acts like a person —

a) crossed, 
b) blew,  
c) whispered, 
d) came up.

Answer: c) whispered

24. The wind in the poem ‘Daybreak’ asks the forest to —

a) shout,  
b) sing,  
c) sleep,  
d) awake.

Answer: a) shout

25. The wind in the poem ‘Daybreak’ asks the wood bird to —

a) awake,  
b) sing,  
c) hail the coming morn,  
d) awake and sing.

Answer: d) awake and sing.


Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 

Class XI English (Mindscapes)Textual Grammar

Spread the love

You cannot copy content of this page