Latest Notes

Amarnath-Sister Nivedita MCQs and Answers | Class 11 The Swami and Mother-Worship MCQs and Answers | Sister Nivedita An Astrologer’s Day MCQs and Answers | Class 11 Chapter 3 As You Like It- William Shakespeare | Class 11 Chapter 2 Othello- William Shakespeare | Class 11 Chapter 1 Macbeth- William Shakespeare | Class 11 The Second Coming – W B Yeats | class 11 English new syllabus And Still I Rise – Maya Angelou | Class 11 English new syllabus Class 11 English Texts (New Syllabus) WBCHSE THE MAN WHO WISHED TO BE PERFECT from Folk Tales of Bengal by Lal Behari Dey

1. What are the two enemy states mentioned in the play ‘Comedy of Errors’?

Answer: Syracuse and Ephesus.

2. What would happen if any merchant of Syracuse was seen in Ephesus?

Answer: He would be put to death or pay a thousand marks as a ransom.

3. Where did Aegeon belong to?

Answer: Syracuse.

4. Where was Aegeon discovered?

Answer: In the street of Ephesus.

5. Who asked Aegeon to tell the story of his life?

Answer: The Duke of Ephesus.

6. Where was Aegeon forced to go after marriage?

Answer: Epidamnum.

7. Who were called Antipholus?

Answer: The twin sons of Aegeon.

8. Why did Aegeon buy the twins of a poor woman?

Answer: To attend his sons.

9. What was the cause of the shipwreck?

Answer: Violent storm.

10. Who took care of the elder ones at the time of shipwreck?

Answer: The wife of Aegeon.

11. Who rescued the wife of Aegeon and the elder ones?

Answer: Fishermen.

12. What are the names of the twin slaves?

Answer: Dromio.

13. Who saved the life of Aegeon?

Answer: The sailors.

14. At which age did Younger Antipholus want to search his mother and brother?

Answer: At eighteen years.

15. How many years did Aegeon wait for Younger Antipholus and slave Dromio to return home?

Answer: Seven years.

16. How many years did Aegeon search for them after that?

Answer: Five years.

17. Why did the Duke give Aegeon one more day?

Answer: To pay the fine by begging or borrowing money from someone.

18. Why could not Aegeon hope to get any help from someone?

Answer: As nobody knew him at Ephesus.

19. Which identity did Antipholus of Syracuse take to avoid punishment?

Answer: Merchant of Epidamnum.

20. Who advised him to assume the identity?

Answer: A friend of Younger Antipholus. 

21. Why did Younger Antipholus come to Ephesus?

Answer: To search for his mother and brother.

22. Who was allowed freedom of speech by Younger Antipholus?

Answer: Younger Dromio.

23. Who compared himself to a drop of water in the ocean?

Answer: Younger Antipholus.

24. Who came out in search of Elder Antipholus?

Answer: Elder Dromio.

25. Why did Elder Dromio search for him?

Answer: For dinner.

26. Why was Younger Antipholus surprised to hear that his mistress was waiting for him for dinner?

Answer: Because he was not married yet.

27. Why did Younger Antipholus lose all patience and beat Elder Dromio?

Answer: On hearing about his mistress from Elder Dromio repeatedly.

28. Why did Adriana get furious?

Answer:  Adriana got furious on hearing her husband’s refusal to acknowledge her.

29. Who is Luciana?

Answer: Adriana’s sister.

30. Why did Adriana come to the inn?

Answer: To take her husband home.

31. Who was allowed freedom of speech by Younger Antipholus?

Answer: Younger Dromio.

32. Who compared himself to a drop of water in the ocean?

Answer: Younger Antipholus.

33. Who came out in search of Elder Antipholus?

Answer: Elder Dromio.

34. Why did Elder Dromio search for him?

Answer: For dinner.

35. Why was Younger Antipholus surprised to hear that his mistress was waiting for him for dinner?

Answer: Because he was not married yet.

36. Why did Younger Antipholus lose all patience and beat Elder Dromio?

Answer: On hearing about his mistress from Elder Dromio repeatedly.

37. Why did Adriana get furious?

Answer: On hearing her husband’s refusal to acknowledge her.

38. Who is Luciana?

Answer: Adriana’s sister.

39. What did Adriana think of her husband?

Answer: She thought he was in love with another lady.

40. Why did Adriana come to the inn?

Answer: To take her husband home.

41. Where had Elder Antipholus lived?

Answer: At Ephesus.

42. For how many years had Elder Antipholus been living there?

Answer: For 20 years.

43. Who sold Elder Antipholus and Elder Dromio after the shipwreck?

Answer: The fishermen.

44. Whom did they sell to?

Answer: To the Duke Menaphon.

45. Who was Menaphon?

Answer: The uncle of the Duke of Ephesus.

46. Who made Elder Antipholus an officer in the army?

Answer: The Duke of Ephesus.

47. How did Elder Antipholus establish himself at Ephesus?

Answer: As a brave warrior.

48. Who was Adriana?

Answer: A rich lady of Ephesus and the wife of Elder Antipholus.

49. Where did Younger Antipholus intend to dine?

Answer: In an inn.

50. Who did not allow Elder Antipholus and Elder Dromio inside the house?

Answer: The servants.

51. Why did not the servants allow them?

Answer: As their mistress ordered them not to allow anyone.

52. Whom was Younger Antipholus attracted to?

Answer: Luciana.

53. Who gave Younger Antipholus a gold chain?

Answer: A goldsmith.

54. Why did the goldsmith give the gold chain to Younger Antipholus?

Answer: As Elder Antipholus ordered him to do so.

55. Why was the goldsmith arrested?

Answer: As he did not pay the debts.

56. Why was Elder Antipholus arrested?

Answer: As he refused to pay for the gold chain.

57. Who was sent to Adriana to take money for avoiding arrest?

Answer: Younger Dromio.

58. To whom did Younger Dromio give the money that he brought from Adriana?

Answer: To Younger Antipholus.

59. With whom did Elder Antipholus dine when he was denied admittance into the house?

Answer: With another lady.

60. Why did Elder Antipholus resolve to dine with another lady?

Answer: To take revenge for his insult the previous night.

61. What did Elder Antipholus promise to present the lady?

Answer: The gold chain.

62. What did the lady give Elder Antipholus?

Answer: A ring.

63. Who came to Adriana to tell about her husband’s lunacy?

Answer: The lady with whom Elder Antipholus dined.

64. Who decided to pay for the gold chain for the second time?

Answer: Adriana.

65. Where was Elder Antipholus ordered to bind in?

Answer: In a dark room.

66. Why was Elder Dromio considered mad?

Answer: As he confirmed what his master had said.

67. Who reported that Antipholus and Dromio had broken loose from captivity and seen roaming in the streets?

Answer: A servant.

68. Where did Younger Antipholus and Younger Dromio run to save themselves from Adriana?

Answer: To a convent.

69. Who was married to Younger Antipholus at last?

Answer: Luciana.

70. What, according to the abbess, was the reason for Antipholus’s madness?

Answer: Adriana’s jealous temper and her continuous brawls with her husband.

71. Where was the execution to take place?

Answer: Near the convent.

72. Why did the Duke attend the place of execution?

Answer: To pardon Aegeon if anyone would come forward to pay the fine.

73. Why did Elder Antipholus demand justice from the Duke?

Answer: As he was unjustly confined on the charge of lunacy by Adriana.

74. Why did Elder Antipholus refuse to pay the fine to save Aegeon’s life?

Answer: As he could not recognize his father.

75. Who was actually the abbess of the convent?

Answer: The wife of Aegeon.

Read More 
Leela's Friend - RK Narayan
Multiple Choice Questions (MCQ) from Leela's Friend
Short Answer Questions (SAQ) from Leela's Friend
Long Answer Questions (LAQ) from Leela's Friend 

Karma - Khushwant Singh
Multiple Choice Questions (MCQ) from Karma
Short Answer Questions (SAQ) from Karma
Long Answer Questions (LAQ) from Karma

Jimmy Valentine - O. Henry
Multiple Choice Questions (MCQ) from Jimmy Valentine 
Short Answer Questions (SAQ) from Jimmy Valentine 
Long Answer Questions (LAQ) from Jimmy Valentine 

Nobel Lecture - Mother Teresa
Multiple Choice Questions (MCQ) from Nobel Lecture 
Short Answer Questions (SAQ) from Nobel Lecture
Long Answer Questions (LAQ) from Nobel Lecture

The Place of Art in Education - Nandalal Bose
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Place of Art in Education
Short Answer Questions (SAQ) from The Place of Art in Education
Long Answer Questions (LAQ) from The Place of Art in Education

Composed Upon Westminster Bridge - William Wordsworth
Multiple Choice Questions (MCQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Short Answer Questions (SAQ) from Composed Upon Westminster Bridge
Long Answer Questions (LAQ) from Composed Upon Westminster Bridge


Meeting at Night - Robert Browning
Multiple Choice Questions (MCQ) from Meeting at Night
Short Answer Questions (SAQ) from Meeting at Night
Long Answer Questions (LAQ) from Meeting at Night

The Sick Rose - William Blake
Multiple Choice Questions (MCQ) from The Sick Rose
Short Answer Questions (SAQ) from The Sick Rose 
Long Answer Questions (LAQ) from  The Sick Rose

Brotherhood - Octavio Paz
Multiple Choice Questions (MCQ) from Brotherhood
Short Answer Questions (SAQ) from Brotherhood
Long Answer Questions (LAQ) from Brotherhood 

Daybreak - Henry Wadsworth Longfellow
Multiple Choice Questions (MCQ) from Daybreak
Short Answer Questions (SAQ) from Daybreak
Long Answer Questions (LAQ) from Daybreak 
Spread the love

You cannot copy content of this page