Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

Sea Fever-John Masefield- Lesson 6- Class 10- Bengali meaning line by line – Questions answers – Writing skill

The author and the text:

John Edward Masefield (1878-1967) was an English poet, writer, and Poet Laureate of the United Kingdom from 1930 till his death. He is also remembered as the author of the childrens’ novels The Midnight Folk and The Box of Delights. The poem speaks of the excitement the poet feels at the anticipation of a sea voyage. The passionate description of the seascape reveals the eternal desire of man to seek the splendour of nature. 

জন এডওয়ার্ড ম্যাসফিল্ড (১৮৭৮-১৯৬৭) একজন ইংরেজ কবি, লেখক এবং ১৯৩০ সাল থেকে তাঁর মৃত্যু অবধি যুক্তরাজ্যের সভাকবি ছিলেন। শিশুদের উপন্যাস ‘দ্য মিডনাইট ফোক’ এবং ‘দ্য বক্স অফ ডিলাইটস’ এর লেখক হিসাবেও তাকে, স্মরণ করা হয়। কবিতাটি একটি সমুদ্র যাত্রার প্রত্যাশায় কবি যে উত্তেজনা অনুভব করে তা বলে দেয়। সমুদ্রের তীরের আবেগপূর্ণ বর্ণনা প্রকৃতির জাঁকজমক সন্ধান করার জন্য মানুষের চিরন্তন আকাঙ্ক্ষাকে প্রকাশ করে।

Sea Fever – Lesson 6 -Bengali meaning line by line- Class 10

I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky, 

আমি অবশ্যই আবার সমুদ্রে যাব, নিঃসঙ্গ সমুদ্র এবং আকাশে,

And all I ask is a tall ship and a star to steer her by;

এবং আমার চাই শুধুমাত্র একটি লম্বা জাহাজ এবং তাকে চালিত করার জন্য একটি তারা;

And the wheel’s kick and the wind’s song and the white sail’s shaking,

এবং চাকার ধাক্কা এবং বাতাসের গান এবং সাদা পালের কাঁপুনি,

And a grey mist on the sea’s face, and a grey dawn breaking. 

এবং সমুদ্রের মুখের উপর এক ধূসর কুয়াশা, এবং একটি ধূসর ভোরের সূচনা।

I must go down to the seas again, for the call of the running tide

আমি অবশ্যই আবার সমুদ্রে যাব, ছুটন্ত স্রোতের ডাকে

Is a wild call and a clear call that may not be denied; 

এ এক পাগল করা ডাক এবং একটি পরিষ্কার ডাক যা অস্বীকার করা যায় না;

And all I ask is a windy day with the white clouds flying,

এবং আমি শুধু চাই সাদা মেঘের সাথে একটা ঝোড়ো দিন,

And the flung spray and the blown spume, and the sea-gulls crying.

এবং ভাসমান জলকণা এবং ফুলে ওঠা ফেনা, এবংশঙ্খচিলের ডাক।

I must go down to the seas again, to the vagrant gypsy life,

আমি অবশ্যই আবার সমুদ্রে যাব, ভবঘুরে যাযাবর জীবনে,

To the gull’s way and the whale’s way where the wind’s like a whetted knife;

শঙ্খচিলের পথে এবং তিমির পথে যেখানে বাতাস শাণিত ছুরির মতো;

And all I ask is a merry yarn from a laughing fellow-rover, 

এবং আমি শুধু শুনতে চাই একটি মজার গাঁজাখুরি গল্প, উল্লসিত সঙ্গী নাবিকের কাছ থেকে,

And quiet sleep and a sweet dream when the long trick’s over. 

এবং দীর্ঘ যাত্রা শেষে একটি শান্ত ঘুম এবং একটি মিষ্টি স্বপ্ন।



Sea Fever- John Masefield – Lesson 6-Comprehension Exercises- Class 10



1. Choose the correct alternative to complete the following sentences: 

(a) The poet asks for a sail the colour of which would be 

(i) blue
(ii) grey
(iii) black 
(iv) white 

Ans:- (iv) white

(b) While going down to the sea, the poet wants to hear the crying of 

(i) seagulls
(ii) cuckoos
(iii) eagles
(iv) swallows 

Ans:- (i) seagulls

(c) The wind on the sea is like a whetted 

 (i) sword
(ii) axe
(iii) knife
(iv) spear 

Ans:- (iii) knife

2. State whether the following statements are True or False. Provide sentences/ phrases/ words in support of your answer:

(a) To steer the ship the poet needs the moon.  

Ans:- False

Supporting Statement:- And all I ask is a  tall ship and a star to steer her by;

(b) The call of the running tide is wild and clear. 

Ans:- True 

Supporting Statement:- For the call of the running tide is a wild call and a clear call that may not denied.

(c) The poet is going out to the sea for the first time. 

Ans:- False

Supporting Statement:- I must go down to the seas again. 

3. Answer the following questions: 

(a) During what time of the day does the poet wish to go down to the seas?

Ans:- The poet wishes to go down to the seas when the dawn is breaking.

(b) What kind of day does the poet prefer for sailing?

Ans:- The poet prefers a windy day with the white flying clouds.

(c) What does the poet prefer to hear from a fellow rover? 

Ans:- The poet prefers to hear a merry yarn from a fellow rover.



Sea Fever – John Masefield – Lesson 6- Grammer in use – Class- 10

Do as Directed:


1. What a shocking sight!( change into an assertive sentence)

Answer: It is a very shocking sight.

2. I am sure of his success. (change into a complex sentence)

Answer: I am sure that he will succeed.

3. Snigdha is not only wise but also brave. (change into a simple sentence)

Answer: Besides being wise Snigdha is brave.


Sea Fever- John Masefield – Lesson 6-Writing activities- Class 10


5. Write a summary of the following passage within 100 words): 

Egyptian kings are called Pharaohs. Tutankhamun was an Egyptian king who ruled between 1332-1323 BC. Tutankhamun was very young when he became the king. He was only ten years old when he ascended the throne. He was the son of Akhenaten who was also a Pharaoh. As the king, Tutankhamun undertook many building projects. These building projects were centered around Thebes and Karnak. Tutankhamun built many temples and monuments. At that time many temples were in ruins. Tutankhamun ordered them to be rebuilt. Tutankhamun had various physical disabilities. He suffered from ill health for a long period in his life. Tutankhamun required the support of a cane to walk because of his physical disabilities.

In ancient Egypt, the body of a Pharaoh was preserved after his death. This preserved body was known as the mummy. The preserved body of Tutankhamun was discovered by Howard Carter, an Englishman. He discovered Tutankhamun’s tomb in 1922. The tomb was nearly intact when it was discovered. The discovery of Tutankhamun’s tomb attracted wide interest all over the world. The discovery sparked an interest in ancient Egypt.

Ans:-

Egyptian kings were called Pharaohs. In ancient Egypt the pharaos were preserved as mummies after their death. Egyptian king Tutankhamun’s preserved body was discovered in 1923 by Howard Carter. Tutankhamun undertook many building projects and rebuilt many temples and monuments. The discovery of Tutankhamun’s tomb and mummy attracted wide interest all over the world.


6. Write a newspaper report (within 100 words) on the incident of burglary in a flat in Kolkata using the following points: 

date and place – time – occupants of the house – number of robbers – list of articles stolen – police investigation

Ans:

Daylight Burglary in Jalpaiguri

Jalpaiguri, June 5 : Three robbers armed with knives entered a house in Shantipara, Jalpaiguri , on Sunday morning at around 8 am and after thrashing an old couple and their daughter-in-law they decamped with Rs 10 lakhs worth jewellery and cash.

Shyamapada Das was busy reading the morning newspaper, when the robbers barged in, brandished knives and asked the family to hand over valuables. They beat up Shyamapada Das, his wife Anamika Das and daughter-in-law Malati Das. They ransacked the whole house, opened the almirah and broke the locker and went away taking jewellery and cash worth not less than 10 lakhs. After their departure, the family contacted the Kotwali police station. The face of one of the robbers  has been recorded on a CCTV camera in a nearby house. Investigation has been started by the Kotwali police station.

Read More⬇️

• Lesson 1 Father’s Help
• Lesson 2 Fable
• Lesson 3 The Passing Away of Bapu
• Lesson 4 My Own True Family
• Lesson 5 Our Runaway Kite
• Lesson 6 Sea Fever
• Lesson 7 The Cat
• Lesson 8 The Snail

Spread the love