Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

(1) When the grasshopper is tired out with fun he rests at ease beneath some pleasant weed. (Turn into a simple sentence)

Ans: The grasshopper tired out with fun rests at ease beneath some pleasant weed.

(2) It was impossible to decide before hand the right time for every action. (Change into negative sentence)

Ans: It is not possible to decide before hand the right time for every action.

(3) My aunt is meeting me there. (Change the voice)

Ans: I am being met there with my aunt.

(4) The window was open, and I faced it, making a pretence of studying the landscape. (Split into simple sentences)

Ans: The window was open. I faced it. I made a pretence of studying the landscape.

(5)  She said. “I did not know anyone else was here.” (Change into indirect speech)

Ans: She said that she had not known anyone else had been there.

(6) The hermit listened to the Tsar, but answered nothing. (Turn into complex sentence)

Ans: The hermit who listened to the Tsar answered nothing.

(7) “We’ll soon be at your station,” I said. (Change the narration)

Ans: I said that we would soon be at her station.

(8)  He put his hands on my shoulders and looked straight into my eyes. (Turn into a simple sentence)

Ans: He looked straight into my eyes putting his hands on my shoulders.

(9) He did not want to be mistrusted now. (Turn into a positive sentence)

Ans: He wanted to be trusted now.

(10)  Having taken leave of the wounded man, the Tsar went out into the perch and looked around for the hermit (Split into simple sentences)

Ans: The Tsar took leave of the wounded man. He went out into the perch. He looked around for the hermit.

(11) All the answers being different, the Tsar agreed with none of them. (Turn into a complex sentence)

Ans: As all the answers were different, the Tsar agreed with none of them.

(12) Pick up my pocketbook. (Change the voice)

Ans:  Let my pocketbook be picked up./ You are ordered to pick up my pocketbook.

(13) I said to the man, “Can you tell me – did she keep her hair long or short?” (Turn into indirect speech)

Ans: I asked the man if he could tell me whether she had kept her hair long or short.

(14) One of the most vivid memories of my early childhood is of the two men, discussing spiritual matters. (Turn to positive degree)

Ans: Very few vivid memories of my early childhood are as vivid as the two men, discussing spiritual matters.

(15) All the answers being different, the Tsar agreed with none of them. (Rewrite using verb form of the underlined word)

Ans: The Tsar agreed with none of them as all answered differently.

(16) I would teach you right from wrong. (Change the voice)

Ans: You would be taught right from wrong by me.

(17) The poetry of earth is never dead. (Change to affirmative)

Ans: The poetry of earth is forever living./ The poetry of earth is immortal.

(18) She was walking alone when a boy ran up behind her. (Split into two simple sentences)

Ans: She was walking alone. A boy ran up behind her.

(19) The couple who saw her off were probably her parents.(Split into two simple sentences)

Ans: The couple saw her off. They were probably her parents.

(20) My father told me there was nothing mysterious about prayer. (noun form of the bold word)

Ans: My father told me that there was no mystery in prayer.

(21) “Was I bothring you when I turned that corner ?” asked the woman. (Turn into Indirect speech)

Ans: The woman asked whether she had been bothering me when she had turned that corner.

(22) They all answered his questions differently. (Change the voice)

Ans: His questions were answered differently by all of them.

(23) Yes, October is the best time. (Rewrite using Comparative degree)

Ans: Yes, October is better than any other time.

(24) It was impossible for one man to decide correctly the right time for every action. (Change to a negative sentence)

Ans: It was not possible for one man to decide correctly the right time for every action.

(25) He possessed great innate wisdom and a true generosity of spirit.(change the voice)

Ans: Great innate wisdom and a true generosity of spirit were possessed by him.

(26) My voice startled her.(change the voice)

Ans: She was started by my voice.

(27) His answer filled me with a strange energy and enthusiasm.(change the voice)

Ans: I was filled with a strange energy and enthusiasm by his answer.

(28) The man who had entered the compartment broke into my reverie.(split into short simple sentences)

Ans: The man entered the compartment. He broke into my reverie.

(29) Adversity always presents opportunities for introspection.(change to Interrogative)

Ans: Doesn’t adversity always present opportunities for introspection?

(30) They fill the hollow full of light.(change the voice)

Ans: The hollow is filled full of light by them.

Read More 👇

HS Model Grammar Set 1
HS Model Grammar Set 2
HS Model Grammar Set 3
HS Model Grammar Set 4
HS Model Grammar Set 5
HS Model Grammar Set 6

Spread the love