Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

(1) She seemed to find nothing strange in the question. (Turn into an affirmative sentence)

Ans: Did she seem to find anything strange in the question?

(2) My austere father used to avoid all inessential comforts and luxuries. (Change into an Exclamatory sentence)

Ans: How austere my father was that he used to avoid all inessential comforts and luxuries!

(3) But she bent down enough to permit him to stoop and pick up her purse (Change into a complex sentence)

Ans: But she bent down enough so that she could permit him to stoop and pick up her purse.

(4)  When he had dug two beds, the Tsar stopped and repeated his questions (Change into a simple sentence)

Ans:  After digging two beds, the Tsar stopped to repeat his questions.

(5) Those hunters argue most who know the least. (Change the degree of comparison)

Ans: Those hunters know the least argue more than any other hunter.

(6) First you pretend that Meadows are yours. (Rewrite using the noun form of pretend)

Ans: First you make pretence that Meadows are yours.

(7) October is the best time of the year. [Make it negative]

Ans: No other time of the year is so good as October.

(8) My parents were widely regarded as the ideal couple. [Change the voice]

Ans: People widely regarded my parents as the ideal couple.

(9) Adversity always presents opportunities for introspection. [Make it complex]

Ans: Adversity always presents opportunities which is needed for introspection.

(10) “Ah Nature keep him warm” [change the mode of narration]

Ans: The poet asks Nature to keep him warm.

(11) But thy eternal summer shall not fade. [make it affirmative]

Ans: But thy eternal summer shall flourish. / But thy eternal summer shall remain bright.

(12) It has grown slowly consuming the earth. [Split into two simple sentences]

Ans: It has consumed the earth. It has grown slowly.

(13) You have already been answered. (change the voice)

Ans: Someone has already answered you.

(14) I wanted a pair of blue swede shoes. (make it complex)

Ans: I wanted a pair of blue swede shoes which was blue in colour.

(15) My childhood was very secure. (make it negative)

Ans: My childhood was not very insecure.

(16) A man getting into the compartment stammered an apology. (split into two simple sentences)

Ans: A man got into the compartment. He stammered an apology.

(17)  This is not the correct approach. (make it affirmative)

Ans: This is the incorrect approach.

(18) She would forget our brief encounter. (make it complex)

Ans: She would forget that we had a brief encounter.

(19) She said to the boy, “What is your name?” (Change the mode of narration)

Ans: She asked the boy what his name was.

(20)The hermit was digging the ground in front of his hut. (change the voice)

Ans: The ground was being dug by the hermit in front of his hut.

(21) My mother’s lineage was more distinguished than my father’s.  (make it negative)

Ans: My father’s lineage was not as distinguished as my mother’s.

(22) She had beautiful eyes but they were of no use to her. (make it complex)

Ans: She had beautiful eyes which were of no use to her.

(23) They eternal summer shall not fade. (make it affirmative)

Ans: The eternal summer shall remain bright.

(24) Then it is done. (Change the voice)

Ans: Then someone does it.

(25) I wanted a pair of blue swede shoes. (Change voice)

Ans: A pair of blue swede shoes was wanted by me.

(26) He received none but common folk. (make it affirmative)

Ans: He received only common folk.

(27) My father, Jainulabdeen, had neither much formal education nor much wealth.[Split into two sentences]

Ans: My father, Jainulabdeen had not much formal education. He had not much wealth.

(28) The source, white and wet, is the most sensitive. [Change to comparative degree]

Ans: The source, white and wet is more sensitive than anything(any part).

(29) When all the birds are faint with the hot sun, they hide in cooling tree. [Change into simple sentence]

Ans: All the birds faint with the hot sun hide in cooling tree.

(30) I said to the girl, “What is it like outside?” (Change the mode of narration)

Ans: I asked the girl what it was like outside.

Read More👇

HS Model Grammar Set 1
HS Model Grammar Set 2
HS Model Grammar Set 3
HS Model Grammar Set 4
HS Model Grammar Set 5
HS Model Grammar Set 6

Spread the love