Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

(1) I wanted a pair of blue suede shoes. (Trun into a Complex Sentence)

Ans: I wanted a pair of suede shoes which was blue in colour.

(2)  She led him down the hall. (change the voice)

Ans: He was led down to the hall by her.

(3) Then she said, “Now ain’t you ashamed of yourself?” (change the mode of narration)

Ans: Then she asked whether he was not ashamed of herself then.

(4) What more do I want? (Make it negative)

Ans: I do not want anything more.

(5) The man who had entered the compartment broke into my reverie. (Change to compound sentence)

Ans: The man had entered the compartment and he broke into my reverie.

(6) I was the most important man. (Rewrite using positive degree)

Ans: No other man was so important as I.

(7) Won’t you have some lunch ? (Turn into an assertive sentence)

Ans: You would have some lunch.

(8) “Eat some more, son,” she said. (change the mode of narration)

Ans: She told him affectionately to eat some more.

(9) She led him down the hall to the front door and opened it. (Turn into a simple sentence)

Ans: Leading him down the hall to the front door, she opened it.

(10) This is not a correct approach at all. (Turn into a positive sentence)

Ans: This is an incorrect approach at all.

(11) My parents were widely regarded as an ideal couple (change the voice)

Ans: People widely regarded my parents as an ideal couple.

(12) I don’t want the Meadows, but I am acting on principle. (Make it a complex sentence)

Ans:  I don’t want the Meadows as I am acting on principle.

(13) Was I bothering you when I turned that carner?” Said the woman. [Change the mode of narration]

Ans: The woman asked whether she had been bothering him when she had turned that corner.

(14) They all answered his questions differently. [Change the voice]

Ans: His questions were answered differently by them.

(15) She was a  large woman with a  large purse having everything in it but hammer and nails. [Turn into complex sentence].

Ans: She was a large woman who had a large purse having everything in it but hammer and nails.

(16) You are going to remember Mrs. Luella Bates Washington Jones. (Change into a negative sentence)

Ans: You are not going to forget Mrs. Luella Bates Washington Jones.

(17) I faced it, making a  pretence of studying the landscape. [Split into simple sentences]

Ans: I faced it. I made a pretence of studying the landscape.

(18) Oh, how lucky you are! [Rewrite as an assertive sentence]

Ans: You are very lucky.

(19) She would place a banana leaf before me. (Change the voice).

Ans: A banana leaf would be placed before me by her.

(20) He was the most important man. (Rewrite using the underlined word as a noun).

Ans:  He had more importance than any other man.

(21) “She was an interesting girl,” I said (Turn into indirect speech)

Ans: I said that she had been an interesting girl.

(22) She left the door open. (Make it negative)

Ans: She didn’t closed the door.

(23) I’m not nearly as attractive a travelling companion as the one who just left. (Rewrite using comparitive degree).

Ans: The one who just left is more attractive a travelling companion than I.

(24) The bleeding bark will heal and from close to the ground will rise curled green twig. (Split into simple sentences).

Ans: The bleeding bark will heal. Curled green twig will rise from close to the ground.

(25) She would forget our brief encounter. (Turn into negative)

Ans: She would not remember our brief encounter.

(26) This water was then carried home for invalids. (Change the voice)

Ans: Then poeple carried home this water for invalids.

(27) “Why don’t you say this to the people who come to you for help and advice?” I asked my father. (Change the mode of narration)

Ans: I asked my father why he didn’t say that to the people who came to him for help and advice.

(28) He’s the best dog in the district for all that. (Rewrite using comparative degree)

Ans: He is better than any other dog in the district for all that.

(29) When at last the blood ceased flowing the man revived and looked for something to drink. (Split into simple sentences)

Ans: The blood ceased flowing. The man revived. He looked for something to drink.

(30) A soldier, very young, he’s open mouthed. (Turn into a complex sentence)

Ans: A soldier who is open mouthed is very young.

Read More👇

HS Model Grammar Set 1
HS Model Grammar Set 2
HS Model Grammar Set 3
HS Model Grammar Set 4
HS Model Grammar Set 5
HS Model Grammar Set 6

Spread the love