Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

(1) The couple who saw her off was probably her parents. (Split into Simple Sentences)

Ans: The couple saw her off. They were probably her parents.

(2) I do not recall the exact number of people she fed every day. (Change into affirmative sentence)

Ans: I forget the exact number of people she fed every day.

(3) The source is white and wet. It is the most sensitive one (Join into a complex sentence)

Ans: The source which is white and wet is the most sensitive one.

(4) The poetry of earth is never dead. (Rewrite using the verb form of dead)

Ans: The poetry of earth never dies.

(5) You didn’t have to snatch my pocketbook to get some suede shoes. (Change into interrogative sentence)

Ans: Did you have to snatch my pocketbook to get some suede shoes?

(6) He had it proclaimed throughout the kingdom that he would give a reward. (Rewrite using infinitive)

Ans: He had proclaimed throughout the kingdom to give a reward.

(7) His smile is like an infant’s. (Change into negative sentence)

Ans: His smile is not like an adult’s.

(8) Shall I compare thee to a summer’s day? (Change the voice)

Ans: Will thee be compared to a summer’s day by me?

(9) It means he is dead. (Use the verb form of ‘dead’)

Ans: It means he died.

(10) You don’t know me. I don’t know you. (Join the sentence into a single one)

Ans: Neither I know you nor you know me.

(11) He and the woman were not alone. (Change into an affirmative sentence)

Ans: He and the woman were together.

(12) On a lone winter evening the frost has wrought a silence. From the stove there shrills the cricket’s song. (Join into a complex sentence)

Ans: On a lone winter evening when the frost has wrought a silence, from the stove there shrills the cricket’s song.

(13) They fill the hollow full of  light. (Change the Voice)

Ans: The hollow is filled with full of light by them.

(14) Summer’s lease hath all too short a date. (Change into a complex sentence)

Ans: Summer’s lease hath all a date which is too short.

(15) I’m the most unhappy of men (Change into comparative degree)

Ans: No other man is so unhappy as I’m.

(16) So the Tsar, with the hermit’s help carried the wounded man into the hut and laid him on the bed. (Split into Simple Sentences)

Ans: The Tsar with the hermit’s help carried the wounded man into the hut. He laid him on the bed.

(17) He has never done with delight. (Change into interrogative sentence)

Ans: Has he ever done with delight?

(18) It has grown slowly. (Rewrite using the adjective form of slowly)

Ans: It has a slow growth./ Its growth is slow.

(19) The guard blew his whistle. We moved off. (Join into compound sentence)

Ans: The guard blew his whistle and we moved off.

(20) I am quite certain. (Change into interrogative sentence)

Ans: Am I not quite certain?

(21) It takes much time to kill a tree. (Change into a negative sentence)

Ans: It does not take less time to kill a tree.

(22) Take it to the court! We’ll see! (Join into a complex sentence)

Ans: We’ll see if you take it to the court.

(23) Shall I compare thee to a summer’s day? (Change into an assertive sentence)

Ans: I shall not compare thee to a summer’s day.

(24) I wanted to raise my hand and touch her hair. (Rewrite using infinitive)

Ans: I wanted to raise my hand to touch her hair.

(25) She was silent. (Rewrite with noun form of ‘silent’)

Ans: She maintained silence.

(26) My father, Jainulabdeen, had neither much formal education nor much wealth. (Split into simple sentences)

Ans: My father, Jainulabdeen had not much formal education. He had not much wealth.

(27) Not a simple jab of knife will do it. (Change into an interrogative sentence)

Ans: Will a simple jab of knife do it?

(28) No sooner did you notice that some dog is better than your Guess than you begin with this. (Change into assertive sentence)

Ans: As soon as you noticed that your Guess is not so good as some dog, you begin with this.

(29) The eternal summer shall not fade. (Change into affirmative sentence)

Ans: The eternal summar shall flourish.

(30) We lived in our ancestral house. (Change into complex sentence)

Ans: We lived in a house which belonged to our ancestors.

Read More👇

HS Model Grammar Set 1
HS Model Grammar Set 2
HS Model Grammar Set 3
HS Model Grammar Set 4
HS Model Grammar Set 5
HS Model Grammar Set 6

Spread the love