Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

1. Who is the writer of ‘Three Questions’?

Ans:  Leo Tolstoy is the writer of Three Questions.

2. What was the first question of the Tsar?

Ans: The first question of the Tsar was – “How to know the right thing at the right time?”.

3. What was the second question of the Tsar? [H.S. = 2020]

Ans: The second question of the Tsar was – “Who were the right persons to pay more attention than to the rest?”.

4. What was the third question?

Ans: The third question of the Tsar was – “What was the most important thing to do?”.

5. Why did the Tsar want to know the answers to his questions?

Ans: The Tsar wanted to know the answers to his questions because he would then never fail in anything he might undertake.

6. What did the Tsar proclaim throughout his kingdom?

Ans: The Tsar proclaimed throughout his kingdom that he would give a great reward to anyone who would answer his questions.

7. Where did the hermit live in ‘Three Questions’? [H.S. 2017]

Ans: The hermit lived in a wood.

8. Whom did the hermit receive? [H.S. 2016]

Ans: The hermit received none but common folk.

9. Why did the Tsar put on a simple cloth before meeting the hermit? [H.S. 2018, 2022]

Ans: The Tsar put on a simple cloth before meeting the hermit because the hermit received only the common folk.

10. How did the Tsar meet the hermit? [H.S. 2018]

Ans: The Tsar went to meet the hermit putting on simple clothes, leaving his bodyguard behind.

11. What was the hermit doing when the Tsar came to visit him? [H.S. 2015]

Ans: The hermit was digging the ground in front of his hut when the Tsar came to visit him.

12. Why did the hermit breathe heavily?

Ans: The hermit breathed heavily because he was digging the soil with his weak and frail body.

13. What did the hermit do after listening to the Tsar’s questions?

Ans:  The hermit answered nothing after listening to the Tsar’s questions. He just spat on his hand and recommenced his digging.

14. How would a council of wise men help the Tsar?

Ans: The council of wise men would help him to fix the proper time for everything.

15. Why should the Tsar consult magicians?

Ans: The Tsar should consult the magicians because they could only tell the right time for every action beforehand.

16. Why did the Tsar agree to none of them?

Ans: The Tsar agreed to none of learned men because their answers were different.

17. Why did the Tsar give the award to none of the scholars?

Ans: The Tsar gave the reward to none of the scholars because he was not satisfied with their answers.

18. Why did the Tsar decide to consult the hermit?

Ans: The Tsar decided to consult the hermit because he was widely renowned for his wisdom. Besides, the Tsar was not satisfied with the previous answers by the learned men.

19. Why was the Tsar very glad?

Ans: The Tsar was very glad to have made peace with his enemy.

20. What did the Tsar promise to the bearded man?

Ans: The Tsar promised the bearded man to restore his property.

21. What was the hermit doing when the Tsar came to take leave of him? [H.S. 2019, 2022]

Ans: When the Tsar came to take leave of the hermit, he was sowing seeds in the beds sitting on his knees.

22. What was the most important man when the Tsar was digging the bed?

Ans: When the Tsar was digging the bed, the most important man was the hermit.

23. How did the Tsar help the hermit?

Ans: The Tsar took the spade from the hermit and started digging for him.

24. When did the Tsar stop digging and asked the questions for the second time?

Ans: When the Tsar had dug two beds, he stopped digging and asked the questions for the second time.

25. What, according to the hermit, is the most important thing to do? [H.S. 2019, 2022]

Ans: The most important thing is to do good for one with whom one is dealing in the present.

26. How long did the Tsar dig the beds?

Ans: The Tsar dug the beds till the sun-set.

27. From where did the wounded man come running out?

Ans: The wounded man came running out of the wood.

28. Which part of the body of the bearded man was injured in the story ‘Three Questions’? [H.S. 2017]

Ans: The stomach of the bearded man was injured in the story ‘Three Questions’.

29. Where did the Tsar fall asleep? [H.S.  2015]

Ans. The Tsar fell asleep on the threshold of the hermit’s hut.

30. Why did the bearded man want to take revenge? [H.S. 2016] 

Ans: The bearded man wanted to take revenge on the Tsar because he had executed his brother and seized his property.

31. What did the bearded man promise the Tsar? [H.S. 2020]

Ans: The bearded man promised the Tsar to serve as the most faithful servant and he would employ his sons to do the same.

32. Where did the bearded man resolve to kill the Tsar?

Ans: The bearded man resolved to kill the Tsar on his way back from the hermit.

33. Who was the wounded man?

Ans: The wounded man was an enemy of the king.

34. Who came to the Tsar to answer the questions?

Ans: Many wise men came to the Tsar to answer the questions.

35. What was the reaction of the Tsar after listening to the answers of the hermit?

Ans: The Tsar was satisfied after listening to the answers of the hermit.

36. Which is the most important time?

Ans: The present or now is the most important time.

37. How was the body of the hermit?

Ans: The hermit was frail and weak.

38.  What did the wounded man asked for when the blood ceased flowing?

Ans: The wounded man asked for water when the blood ceased flowing.

40. Who attacked the wounded man?

Ans: The king’s guards attacked the wounded man.

Spread the love