Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

1. Who is the writer of the poem ‘Asleep in the Valley?’

Ans: Arthur Rimbaud is the writer of the poem Asleep in the Valley.

2. What type of poem is ‘Asleep in the Valley?

Ans: This poem is a Petrarchan sonnet.

3. What is the theme of the poem ‘Asleep in the Valley?’

Ans: War/Futility of war/pity of war is the main theme of the poem ‘Asleep in the Valley.’

4. How does the young soldier lie?

Ans: The young soldier lies open-mouthed.

5. What does fill the hollow full of light?

Ans: The sun’s rays fill the hollow full of light.

6. Who fails to distrub the rest of the soilder ?

Ans: The humming insects fail to distrub the rest of the soilder.

7.  How is the smile of the young soldier described in the poem?

Ans: In the poem the young soldier’s smile is described as gentle and innocent like that of an infant’s.

8. Why don’t the humming insects distrub him?

Ans: The humming insects do not distrub the soilder because he is dead.

9. What are there in the the soilder’s side?

Ans: There are two red holes in the soilder’s side.

10. Describe the bed on which the Soilder lies asleep.

Ans: The bed on which the soilder lies asleep is warm, green and sun – soaked.

11. What is the soilder’s pillow made of?

Ans: The soldier’s pillow is made of fern.

12. How does the poet bring out the innocence of the soldier in ‘Asleep in the Valley’? [H.S. – 2018]

Ans: The poet brings out the innocence of the soldier by describing his smile as gentle without guile like an infant’s.

13. What are the insects doing?

Ans: The insects are humming and trying to disturb the soldier’s rest.

14. “In his side there are two red holes” – What do the ‘two red holes’ in the poem ‘Asleep in the valley’ signify? [H.S. 2015]

Ans: In the poem ‘Asleep in the Valley ‘ the ‘two red holes’ signify  wounds of bullets marked by blood.

15. How does the stream flow in the poem, ‘Asleep in the Valley’?

Ans: The stream flows slowly in the poem, ‘Asleep in the Valley’.

16. Where does the stream flow?

Ans: The stream flows through a small green valley.

17. How does the stream look like in the poem, ‘Asleep in the Valley’? [H.S. – 2016]

Ans: The stream looks like a long strand of silver in the poem, ‘Asleep in the Valley’.

18. Where does the stream leave long strands of silver? [H.S.  2017, 2019 & 2022]

Ans: The stream leaves long strands of silver on the bright green grass of the valley.

19. What does the word ‘hollow’ signify in the poem ‘Asleep in the Valley’?

Ans: The word ‘hollow’ means a valley surrounded by mountains that seems a hollow from distance.

20. From where do the sun rays fall on the valley?

Ans: The sun’s rays fall on the valley from the mountain top.

21. How are the sun rays compared with?

Ans: The sun’s rays are compared with the flowing of the stream.

22. What do you mean by ‘heavy undergrowth’?

Ans: Heavy undergrowth means the bushes and plants that grow in plenty.

23. What do you mean by ‘sun-soaked bed’?

Ans. ‘Sun-soaked bed’ means the green bed which is flourished and nourished by the energy of the sun.

24. Why is the soldier pale? [H.S.  2018 & 2022]

Ans: The soldier is pale because he is lying dead under the warm sun.

25. Where does the soldier lie stretched? [H.S.  2019 & 2022]

Ans: The soldier lies stretched in the heavy undergrowth in a small green valley.

26. Where are the feet of the soldier placed? [ H.S. 2020]

Ans: The feet of the soldier are placed among the flowers.

27. What is the soldier’s smile compared to? [H.S.  2020]

Ans. The soldier’s smile is compared to the smile of an infant, gentle without guile.

28. What is described as gentle without guile? [H.S.  2017]

Ans. The smile of the dead soldier is described as gentle without guile.

29. Why does the poet ask nature to keep the soldier warm so that the soldier may not catch a cold? [H.S.  2016]  Or.  ‘He may catch cold’ – Why does the poet fear so?

Ans. Thee soldier is sleeping under the open sky. So the poet feels affection and asks Nature to keep him warm.

30. What are the two adjectives used to describe the valley?

Ans : The two adjectives used to describe the valley are ‘small’ and ‘green’.

Spread the love