Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

1. The poem “Asleep in the Valley” is a/an –

(a) Ode
(b) Haiku
(c) Sonnet
(d) Dramatic monologue.

Ans: (c) sonnet

2. What kind of poem is “Asleep in the Valley” –

(a) lyrical
(b) satirical
(c) rhetorical
(d) epic

Ans: (b) satirical

3. “Asleep in the Valley” is a –

(a) Petrarchan sonnet
(b) Shakespearean sonnet
(c) Spenserian sonnet
(d) Hopkinian sonnet.

Ans: (a) Petrarchan sonnet

4. “Asleep in the Valley” is a poem on –

(a) nature
(b) love
(c) God
(d) war.

Ans: (d) war.

5. The poem “Asleep in the Valley” reflects —

(a) the pity of war
(b) the glory of war
(c) the beauty of the valley  
(d) the beauty of the soldier.

Ans: (a) the pity of war

6. The soldier was lying –

(a) on his back
(b) on his chest
(c) with open eyes
(d) open-mouthed.

Ans: (d) open- mouthed.

7. The word ‘green’ in the poem signifies –

(a) monotony
(b) youth and life
(c) boredom
(d) lifelines.

Ans: (b) youth and life

8. The soldier seems to be –

(a) indifferent
(b) cheerful
(c) at peace
(d) happy.

Ans: (d) happy

9. The humming insect did not disturb the soldier as –

(a) he was dead
(b) he was peaceful
(c) he was a nature lover
(d) he was violent.

Ans: (a) he was dead

10. The soldier’s pillow is made of –

(a) flowers
(b) fern
(c) grass
(d) leaves.

Ans: (b) fern

11. The soldier lies in the valley because he is a –

(a) winner of the war
(b) casualty of war
(c) sleeping person
(d) tired person.

Ans: (b) casualty of war

12. The valley referred to in the poem “Asleep in the Valley” is small

(a) yellow
(b) red
(c) green
(d) grey.

Ans: (c) green

13. The sun’s rays fill the ———– full of light.

(a) blank
(b) empty
(v) hollow
(d) valley.

Ans: (c) hollow

14. The valley referred to in this poem is –

(a) full of greenery
(b) full of darkness
(c) full of flowers
(d) full of trees.

Ans: (a) full of greenery.

15. The young soldier looks –

(a) bright
(b) pink
(c) pale
(d) wear.

Ans: (c) pale.

16. The last line of the poem gives the readers –

(a) shere amusement
(b) shere shock
(c) shere pleasure
(d) shere anger

Ans: (b) shere shock.

17. “…They fill the hollow full of light.” Here ‘hollow’ refers to –

(a) the valley
(b) the open mouth of the soldier
(c) holes caused by bullets
(d) none of the above.

Ans: (a) the valley

17. The two red holes depict –

(a) arrow piercing
(b) blood clots
(c) stab marks
(d) bullet wounds.

Ans: (d) bullet wounds.

18. The bullets wounds have left two red holes –

(a) on the chest of the soldier
(b) on the side of the soldier
(c) on the skull of the soldier
(d) on the feet of the soldier

Ans: (b) on the side of the soldier

19. One of the soldier’s hands is –

(a) on his chest
(b) on his belly
(c) on his chin
(d) by his side.

Ans: (a) on his chest.

20. The poet describes the bed of the soldier as –

(a) warm and drenched
(b) warm and green
(c) damp and clean
(d) warm, green and sun-soaked.

Ans: (d) warm, green and sun-soaked.

21. The poem is about –

(a) a sleeper in the valley
(b) sleepy Valley
(c) silent Valley
(d) deep valley.

Ans: (a) a sleeper in the valley.

22. The theme of the poem is –

(a) the futility of war
(b) the celebration of peace
(c) the brotherhood of man
(d) the valiyd of soldiers.

Ans: (a) the futility of war.

23. Thesoldier’s bed was warm because –

(a) it was drenched in rain
(b) it was sun-soaked
(c) it was damp
(d) it was green.

Ans: (b) it was sun-soaked.

24. The poet requests Nature –

(a) to lull the soldier to sleep
(b) to disturb the soldier’s sleep
(v) to keep the soldier warm
(d) to make the soldier catch cold

Ans: (c) to keep the soldier warm

25. The sleep of the soldier should not be disturbed –

(a) by the flowing stream
(b) by the flow of sunrays from the mountain top
(c) by the humming insects
(d) by the cold of the grass bed

Ans: (c) by the humming insects

26. The smile of the soldier is –

(a) cold
(b) warm
(c) innocent
(d) none of these.

Ans: (c) innocent

27. The feet of the soldier were kept –

(a) in the heap of flowers
(b) in thick bushes
(c) in the pile of sand on the river bank
(d) on the green grass of the valley.

Ans: (a) in the heap of flowers.

28. The soldier in the poem ”Asleep in the Valley ” is

(a) young
(b) very young
(c) middle aged
(d) old

Ans: (b) very young.

29. The stream in the poem “Asleep in the Valley” is

(a) slow
(b) fast
(c) narrow
(d) wide

Ans: (a) slow

30. The smile of the dead soldier is like

(a) an infant’s
(b) a young boy’s
(c) an old man’s
(d) a young girl’s

Ans: (a) an infant’s

Spread the love