Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

1. “Three Questions” is written by –

(a) APJ Abdul Kalam
(b) Leo Tolstoy
(c) Langston Hughes
(d) Ruskin Bond.

Ans: (b) Leo Tolstoy.

2. The title ‘Tsar’ belonged to the –

(a) Prime Minister of Great Britain
(b) President of Russia
(c) King of Japan
(d) King of Russia.

Ans: (d) King of Russia.

3.The answers to the three questions will enable-

(a) the hermit to go to the king
(b) the king to lead a peaceful life
(c) the king to be always successful in his action
(d) the subjects to lead a good life successfully

Ans: (c) the king to be always successful in his action.

4.The king was not satisfied with the answers as-

(a) they were lengthy
(b) they all were different
(c) they were dull
(d) they served no purpose

Ans: (b) they all were different

5.The king went to see the hermit in-

(a) his cage
(b) simple clothes
(c) his cave
(d) a hurry

Ans: (b) simple clothes.

6. The king dug the beds-

(a) because he loved gardening
(b) to help the hermit
(c) to pass time
(d) to get his answers

Ans: (b) to help the hermit

7. The wounded man was-

(a) a friend of the hermit
(b) a friend of the king
(c) an enemy of the hermit
(d) an enemy of the king

Ans: (d) an enemy of the king

8. The king dressed the wounds of-

(a) the hermit
(b) his guard
(c) the horse
(d) the bearded man

Ans:(d) the bearded man

9. The bearded man asked for-

(a) water
(b) property
(c) forgiveness
(d) money

Ans: (c) forgiveness

10. The king ‘had done him’ wrong as-

(a) he had killed his brother
(b) he had killed his sister
(c) he had seized his property
(d) Both (a) and (c)

Ans: (d) Both (a) and (c)

11. Who came to the king to answer the questions?

(a) Ministers
(b) Many wise men
(c) Guards
(d) Women

Ans: (b) many wise men.

12. Blood was flowing from the bearded man’s –

(a) Hand
(b) Left leg
(c) Stomach
(d) Head

Ans: (c) Stomach

13. The king sent a/an —- to look after him.

(a) physician
(b) unaesthetic
(c) quack
(d) servant

Ans: (i) physician

14. Whom did the king see?

(a) The soldiers
(b) A lion running towards them
(c) The ministers
(d) A bearded man coming towards them

Ans: (d) A bearded man coming towards them

15. When the bearded man saw that the king was awake he said-

(a) Thank you
(b) Forgive me
(c) He had to go now
(d) None of those

Ans: (b) Forgive me

16. The king was happy that-

(a) he had won a friend
(b) he had killed his enemy
(c) his action had pleased
(d) his enemy was wounded the hermit

Ans: (a) he had won a friend

17. The answers of the hermit-

(a) satisfied the king
(b) failed to satisfy the king
(c) confused the king
(d) amused the king

Ans: (a) satisfied the king.

18. The king sent messengers throughout his kingdom to

(a) find anyone to answer to his questions
(b) promise to pay a large sum of money
(c) find the hermit
(d) enjoy vacations

Ans: (a) find anyone to answer to his questions

19. The hermit lived in a ____ which he never left.

(a) jungle
(b) hut
(c) den
(d) palace

Ans: (a) jungle

20. The hermit replied to the king’s questions-

(a) immediately
(b) after the digging work
(c) never
(d) after the man befriended him

Ans: (d) after the man befriended him

21.Which is the most important time?

(a) then
(b) now
(c) never
(d) sometimes

Ans: (b) now

22.The most important business is to-

(a) make money
(b) chair the meeting
(c) to do good
(d) to do charity

Ans: (c) to do good

23. The wounded man was-

(a) a friend of the hermit
(b) a friend of the king
(c) an enemy of the hermit
(d) an enemy of the king

Ans: (d) an enemy of the king

24. Why did the king want to know the answer to these questions?

(a) To become a wise man
(b) To avoid failure in life
(c) To get the victory
(d) None of these

Ans: (c) to avoid failure in life.

25. The hermit was a –

(a) frail and weak
(b) Very greedy
(c) Cruel man
(d) None of these

Ans: (a) frail and weak

26. The bearded man hided in place to –

(a) Kill the king
(b) Safe ownself
(c) Hunt a animal
(d) None of those

Ans: (a) Kill the king

27. The king promised the wounded man –

(a) To serve him whole life.
(b) To give him his throne
(c) To give back his property
(d) all of these

Ans: (c) to give back his property

28. Whom did the hermit use to meet?

(a) common people
(b) Saints only
(c) King only
(d) None of these

Ans: (a) common people

29. According to the hermit the most important person –

(a) Is the person you are with at a particular moment.
(b) Are the councillors who give the king good advices.
(c) Are the soldiers who fought for the king.
(d) none of these

Ans: (a) Is the person you are with at a particular moment.

30. The hermit was widely renowned for his

(a) Knowledge
(b) Simplicity
(c) Wisdom
(d) Clarity of thought

Ans: (c) Wisdom

31.The Tsar stopped after digging

(a) One bed
(b) Three beds
(c) Six beds
(d) Two beds

Ans: (d) Two beds

32. Seeing the Tsar, the hermit-

(a) Greeted him with a smile
(b) Offered him water
(c) Offered him food and shelter
(d) Greeted him and went on digging

Ans: (d) Greeted him and went on digging

33. The Tsar had executed the bearded man’s –

(a) Father
(b) Son
(c) Uncle
(d) Brothers

Ans: (d) Brothers

34. The bearded man had been wounded by –

(a) The Tsar
(b) Hermit
(c) Body guard
(d) His brother

Ans: (c) Body guard

35. The Tsar was very ——— to have made peace with his energy –

(a) Angry
(b) Surprised
(c) Glad
(d) Unhappy

Ans: (c) Glad

36. When at last the blood ceased flowing the man revived and asked for –

(a) Food
(b) Water
(c) Medicine
(d) Shelter

Ans: (b) Water

Spread the love