Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

Shall I Compare Thee To A Summer’s Day Short Questions and Answers |Class 12 English | HS Short Questions Answers

1. What kind of poem is ‘Shall I Compare Thee to a Summer’s Day’? 

Ans. ‘Shall I Compare Thee to a Summer’s Day’ is a Shakespearean sonnet.

2. In which month can the ‘darling buds’ be seen?

Ans. The ‘darling buds’ can be seen in May.

3. ‘And Summer’s lease hath all too short a date.’ – what is meant by ‘summer’s lease’?

Ans. ‘Summer’s lease’ means the short duration of summer.

4. What does ‘eye of heaven’ refer to?

Ans. ‘Eye of heaven’ refers to the Sun.

5. How is the ‘gold complexion’ of the sun dimmed?

Ans. The ‘gold complexion’ of the sun is dimmed by the clouds.

6. How long will the young man be remembered in Shakespeare’s sonnet No. 18?

Ans. The young man will be remembered ‘so long as men can breathe or eyes can see.’

7. “So long times this.” – What is referred to by the word ‘this’?

Ans. ‘This’ refers to the sonnet of Shakespeare.

8. What will make the beauty of the poet’s friend eternal?

Ans. The immortal lines of the sonnet will make the beauty of the poet’s friend eternal.

9. What does the line “And every fair from fair sometimes decline” mean?

Ans. The line “And every fair from fair sometimes decline” indicates that every beautiful thing is subjected to death and decay.

10. What shall death not brag about in Shakespeare’s sonnet No. 18?

Ans. Death shall not brag the poet’s friend to in his shade.

11. What is the structure of the poem ‘Shall I Compare Thee to a Summer’s Day’?

Ans. The sonnet ‘Shall I Compare Thee to a Summer’s Day’ consists of three quatrains and a concluding couplet.

12. Who wrote the poem?

Ans: William Shakespeare wrote the poem.

13. What does the poet mean by the phrase ‘the eye of heaven’?

Ans: The phrase ‘the eye of heaven’ refers to the sun.

14. Which season is mentioned in Sonnet No.18?

Ans: The season mentioned in Sonnet No.18 is summer.

15. What destroys the flowers of summer?

Ans: The ‘Rough winds’ destroys the flowers of summer.

16. How is the complexion of the sun?

Ans: The complexion of the sun is golden.

17. Why didn’t the poet want to compare his friend to a summer’s day?

Ans. The poet did not want to compare his friend to a summer’s day because his friend is more lovely and more temperate than a summer’s day.

18. What do the rough winds do in summer?

Ans. Rough winds shake the darling buds of summer.

19.What are the disadvantages of the summer’s day mentioned in Sonnet No. 18?

Ans. Summer is short in duration and the rough winds destroy the darling buds.

20. How does ‘every fair from fair’ decline?

Ans: ‘Every fair from fair’ declines by chance or by nature’s changing course.

21. What did the poet mean by the phrase ‘nature’s changing course’?

Ans. The poet meant the natural process of destruction and decay with the passage of time.

22. “But thy eternal summer shall not fade.” – What does the phrase ‘thy eternal summer’ mean?

Ans. The phrase, ‘thy eternal summer’ means the everlasting youthfulness and beauty of the poet’s friend.

23. “When in eternal lines to time thou grow’st.” – What do you mean by the ‘eternal lines’?

Ans. The ‘eternal lines’ refers to the everlasting value of the verses in the form of sonnet by the poet.

24.What gives life to the poet’s friend in sonnet No. 18?

Ans. The sonnet written by William Shakespeare gives life to his friend.

25. 11.What does the young friend possess?

Ans: The young friend possesses eternal beauty.

26. “But thy eternal summer shall not fade”. – Who is ‘thy’ here?

Ans: ‘Thy’ refers to the young and beautiful friend of the poet.

27. Name the month which is referred to in “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?”

Ans: The name of the month referred to in the poem is May.

28. ‘Thy eternal summer’ – What do you mean by ‘summer’ here?

Ans : Here ‘summer’ means the eternal youth and beauty of the poet’s friend.

29. “Thou art more lovely and more temperate.” – What does the word ‘temperate’ suggest?

Ans: Here in this line the word ‘temperate’ suggests that the poet’s friend has a more gentle disposition.

30. Mention the legal term used in the poem?

Ans: The legal term mentioned in the poem is ‘lease’.

31. Mention the season referred in the poem?

Ans: The season referred in the poem is ‘summer ‘.

32. “Darling buds of May “- Which flower is referred to here?

Ans: ‘The darling buds of May ‘ refers to the blooming flowers (probably common Hawthorn) of the early summer.

Spread the love