Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

Shall I Compare Thee To A Summer’s Day| MCQ Questions and Answers | HS English | Class 12 English

1.Shall I compare thee to a summer’s day? Is Sonnet no.-

A)16
B)17
C)18
D)19

Ans: C) 18

2.The theme that Shakespeare explores in Sonnet 18 is-

A) Immortality of youth and beauty
B) Carpe diem
C) Death as an agent of nature
D) Timelessness of poetry

Ans: D) Timelessness of poetry.


3.Who is the sonnet addressed to-

A) Shakespeare’s wife
B) Queen Elizabeth
C) A young woman
D)A young man

Ans: D) A young man.

4. In the poem, the poet’s friend is

A) more careful and more kind
B) more lovely and more temperate
C) more attractive and handsome
D) more passionate and sensuous

Ans: B) more lovely and more temperate

4. The rough winds of summer-

A) shake the darling buds of May
B) blow away dry leaves
C) is very comfortable
D) brings peace

Ans: A) shake the darling buds of May

5. ‘The eye of heaven’ refers to-

A) the star
B) the moon
C) the sun
D) the flower

Ans: C) the sun

6. The poet compares his beloved to-

A) A summer flower
B) Summer breeze
C) A summer’s day
D) Summer tune

Ans) C) A summer’s day.


6.The word ‘temperate’ means-

A) Warm
B) Moderate
C) Friendly
d.Temporary

Ans: B) Moderate.

7. Summer has-

A) Short duration
B) Long duration
C) Constant temperature
D) Constant brightness

Ans: B) Short duration.


8. How is the gold complexion of the sun dimmed-

A) By the clouds
B) By the shade of the tree
C) By a canopy
D) By the shade of a building

Ans: A) By the clouds.


9. The poet states that ‘fair’-

A) Is subject to change
B) Is the opposite of unfair
C) Can only diminish marginally
D) Is never subject to change

Ans: A) Is subject to change.


10. Nature’s changing course is-

A) Dimmed
B) Temperate
C) Untrimmed
D) Lovely

Ans: C) untrimmed.

11. ‘But thy eternal summer shall not fade’. The word opposite in meaning to ‘eternal’ is-


A) Universal
B)Momentary
C)Temporal
D) Decayed

Ans: C) Temporal.


12. The poet asserts that his friend will never lose possession of his-


A) Property
B) Health
C) Beauty
D) Wealth

Ans: C)Beauty.


13. Death in the poem is personified as-


A) Kind and helpful
B) Sweet and smart
C) Calm and quiet
D) Proud and boastful

Ans: D) Proud and boastful.


14. How can eternal summer be maintained?


A)Through poem
B)Through beauty
C)Through preservation
D) Through conservation

Ans: A) through poem.


15. Every fair from fair sometime declines by

A) chance and change
B) nothing
C) God 
D)human greed


Ans: A) chance and change


16. “And summer’s lease hath all too short a date.”-The linehighlights the

A) brevity of summer’s day 
B) beauty of summer’s day
C) beauty of the poet’s friend
D) length of the year


Ans: A) brevity of summer’s day


17. “And summer’s lease hath all too short a date.” Here ‘summer’s lease’ refers to

A) glory of summer
B) span of summer
C) leisure during summer
D) rough weather off summer

Ans: B) span of summer

18. “Thou art more lovely and more temperate.”-The word ‘thou’ refers to
the poet’s

A) ladylove 
B) the poet’s mother
C) the poet’s friend
D)the poet himself 

Ans: C) the poet’s friend


19. The fair youth’s beauty surpasses that of

A) nature
B) a beautiful lady
C) summer
D) spring 

Ans: C) summer

20.”Rough winds do shake the darling buds of May.”-Here May is the sign of

A) Autumn
B) summer
C) dewy season 
D) Winter

Ans: B) summer


21. This gives life to thee.”-Here ‘thee’ refers to –

a) the poet’s wife
b) the poet himself
c) the poet’s friend
d) the poet’s father.

Ans: c) the poet’s friend.

22. How will the fair youth’s beauty be eternalised? –

a) through the poet’s eternal lines
b) through nature
c) through a song
d) through death.

Ans: a) through the poet’s eternal lines.

23. “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day?” is written by –

a) John Keats
b) William Shakespeare
c) William Wordsworth
d) Ruskin bond.

Ans: b) William Shakespeare.

24. The ‘darling buds’ are shaken by rough winds in –

a) March
b) April
c) May
d) June

Ans: c) May.

25. “…. his gold complexion dimmed.” Here ‘his’ refers to –

a) the sun
b) the sky
c) the poet’s friend
d) the poet himself.

Ans: the sun.

26. Shall I Compare Thee To A Summer’s Day is

A) a sonnet
B) a lyric
C) a dramatic monologue
D) a ballad

Ans: A) a sonnet

Spread the love