Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

1. The poetry of earth is never

(A) alive
(B) dead
(C) joy
(D) sad

Ans: B) dead

2. The Grasshopper takes the lead in –

(A) Spring
(B) Autumn
(C) Winter
(D) Summer 

Ans: (D) Summer 

3.When birds are faints with the hot sun, they rest –

(A) Beneath some pleasant weed
(B) In cooling trees
(C) In the newly plants
(D) Among some grassy hills 

Ans: (A) Beneath some pleasant weed 

4. The season mentioned in ‘The Poetry of Earth’ is –

(A) Summer
(B) Winter
(C) Antumn
(D) Summer and winter

Ans: (D) Summer and winter

5.Whose sound is heard from hedge to hedge ?

(A) Grasshopper
(B) Lamb
(C) Cuckoo
(D) Cricket

Ans: (A) Grasshopper

6. “From the – there shrills the cricket’s song”.

(A) Cooling trees
(B) Stove
(C) Mead
(D) Hedge 

Ans: (B) Stove

7. The birds hide in

(A)    cold trees
(B)    shadow of trees
(C)   cooling trees
(D)   Shade of trees

Ans: (C)   cooling trees

8. The Grasshopper is associated with the season

(A)    Winter
(B)    Summer
(C)    Autumn
(D)    Spring

Ans:   b)   Summer

9. The Grasshopper sings

(A)    from hedge to hedge
(B)    in the forest
(C)    hiding in cooling trees
(D)    in a hut

Ans:   (A) from hedge to hedge

10. The hot sun makes all the birds

(A)    sing in joy
(B)    fly away to a distant land
(C)     Faint
(D)    Gay

Ans: (C) Faint

11. The sonnet ‘The Poetry of Earth’ is also known as

(A)    Summer and Winter
(B)    On the Grasshopper and the Cricket
(C)     Nature
(D)    Songs of Nature

Ans:  (B)    On the Grasshopper and the Cricket

12. The frost has wrought

(A) Increasing cold
(B) Delight
(C) silence
(D) increasing warmth 

Ans: (C) silence

13. The music of summer is heard in

(A) Voice of the Grasshopper
(B) song of cricket
(C) song of cuckoo
(D) song of birds 

Ans: (A) Voice of the Grasshopper 

14. A winter evening is 

(A) Hazy
(B) Silent
(C) stormy
(D) Delightful

Answer: (B) Silent

15. The frost has wrought a 

(A) Noise
(B) Violent
(C) Silence
(D) Music

Ans: (C) Silence

16. ‘The Poetry of Earth’ is 

(A) a sonnet
(B) an ode
(C) a lyric
(D) a poem 

Ans: (A) a sonnet 

17. The song cricket is 

(A) Dull
(B) sweet
(C) silent
(D) shrill

Ans: (B) shrill.

 18. “The poetry of earth is never dead…”- Here ‘poetry’ refers to- 

(A) music
(B) composition
(C) rhythm
(D) narration

Ans: (A) music

19.  “The poetry of earth is never dead :” Here ‘earth’ refers to 

(A) rock
(B) soil
(C) globe
(D) nature

Ans: (D) nature

 20. According to Keats, birds are faint with – 

(A) storm
(B) cold
(C) hot sun
(D) wind

Ans: (C) hot sun

 21.  “When all the birds are faint with the hot sun, ..” – Here the word ‘faint’ means 

(A) conscious
(B) dead
(C) injured
(D) unconscious

Ans: (D) unconscious

 22. The birds hide in cooling trees due to

(A) rain
(B) frost
(C) heat
(D) landslide 

Ans: (C) heat

23. The sun in the poem ‘The Poetry of Earth’ is  

(A) mild
(B) pleasant
(C) yellow
(D) hot

Ans: (D) hot

 24. “And hide in cooling trees, …”- The word ‘hide’ means – 

(A) taking shelter
(B) going away
(C) making fun
(D) only dancing

Ans: (A) taking shelter

 25. ” … a voice will run” — It is the voice of

(A) bee
(B) Cricket
(C) Grasshopper
(D) bird

Ans: (C) Grasshopper

26. The voice of the Grasshopper runs from- 

(A) field to field
(B) flower to flower
(C) hedge to hedge
(D) forest to forest 

Ans: (C) hedge to hedge

27. The Grasshopper sings in

(A) winter
(B) summer
(C) autumn
(D) spring

Ans: (B) summer

28. The voice of the Grasshopper will run from hedge to hedge about freshly cut

(A) trees  (B) garden (C) Mead (D) leaves 

Ans: (C) mead

29. “… a voice will run From hedge to hedge” – The word ‘hedge’ means a line of

(A) hazes
(B) buds
(C) hazels
(D) bushes 

Ans: (D) bushes

30. The Grasshopper is an agent of

(A) summer
(B) winter 
(C) autumn
(D) spring

Ans: (A) summer

31. … about the new-mown mead; ” – The word ‘mead’ means – 

(A) pond
(B) middle
(C) meadow 
(D) crop 

Ans: (C) meadow

32. “That is the Grasshopper” – Here That refers to ——— the of the Grasshopper. 

(A) beauty
(B) liveliness
(C) idleness
(D) voice

Ans: (d) voice

33. ” – he takes the lead” – Who is ‘he’ referred to here? 

(A) the poet
(B) the Grasshopper
(C) the Cricket
(D) the fly

Ans: (B) the Grasshopper

34. In the scorching heat of summer, the Grasshopper feels

(A) sorrow 
(B) tired
(C) happy
(D) safe

Ans: (C) happy

 35. “In summer luxury” – Here the word ‘luxury’ means – 

(A) richness
(B) delight
(C) brightness
(D) comfort

Ans: (B) delight

36. “In summer luxury…” Who enjoys ‘summer luxury’? 

(A) the Cricket
(B) the bird
(C) the Grasshopper
(D) the poet 

Ans: (C) the Grasshopper

37. “- he has never done With his delights ;…” Who is ‘he’ referred to here? 

(A) the poet
(B) the bird
(C) the Cricket   
(D) the Grasshopper

Ans: (D) the Grasshopper

38 “… for when tired out with fun” – Who is tired out with fun? 

(A) the poet
(B) the Cricket
(C) the birds
(D) the Grasshopper  

Ans: (D) the Grasshopper

39. “He rests at ease beneath some …. ” — Who is  ‘he’ referred to here ? 

(A) the poet
(B) the Grasshopper
(C) the poet’s friend
(D) the Cricket.

Ans: (B) the Grasshopper

40. “He rests at ease beneath some …” – The expression ‘at ease’ means –

(A) easily
(B) calmly
(C) comfortably
(D) readily

Ans: (C) comfortably

 41. The Grasshopper is tired out with 

(A) heat
(B) cold
(C) fun
(D) hard work

Ans: (C) fun 

42. How is the weed as mentioned in the sonnet ‘The Poetry of Earth’ ? 

(A) pleasant
(B) unpleasant 
(C) cold
(D) frosty

Ans: (A) pleasant

 43. How is the winter evening in the sonnet “The Poetry of Earth’? 

(A) pleasant
(B) lone 
(C) noisy
(D) cold

Ans: (B) lone

44. What has wrought a silence on a lone winter evening? 

(A) the Cricket
(B) the sun 
(C) the frost 
(D) the Grasshopper 

Ans: (C) the frost

 45. In “The Poetry of Earth” the frost represents  

(A) the summer
(B) the autumn 
(C) the spring
(D) the winter 

Ans: (D) the winter

46. “……. when the frost Has wrought a silence,” — The word ‘wrought’ means

(A) made
(B) shown 
(C) spoken
(D) Sung

Ans: (A) made

 47. ‘… from the stove there shrills” – What shrills from the stove? 

(A) the Grasshopper’s voice
(B) the Cricket’s song
(C) the bird’s song
(D) none of the above 

Ans: (B) the Cricket’s song

48. “… from the stove there shrills” – The word ‘shrill’ means 

(A) musical sound
(B) high sound
(C) piercing sound
(D) low sound 

Ans: (B) high sound

49. The Cricket finds comfort somewhere near

(A) a forest
(B) a new-mown mead 
(C) a stove
(D) a bush 

Ans: (C) a stove

50. The Cricket is an agent of  

(A) winter
(B) monsoon
(C) summer
(D) autumn

Ans: (A) winter

51. ” … in warmth increasing ever,”  What is increasing ever in warmth?

(A) The Grasshopper’s song
(B) The bird’s song
(C) The Crickeť’s song
(D) The poet’s song 

Ans: (C) the cricket’s song

52. ” … one in drowsiness half lost” – One is half lost in drowsiness due to a spell of- 

(A) frosty weather
(B) summer weather
(C) magic
(D) rains

Ans: (A) frosty weather

53. And it seems to one in drowsiness—”  The Cricket’s song seems to one to be the song of 

(A) the bird
(V) the nature
(C) the Grasshopper
(D) the poet

Ans: (C) the Grasshopper

Spread the love