Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

1. From APJ’s house, Rameswaram was –

(A) Ten minutes’s Walk
(B) 15 minutes walk
(C) 30 minutes walk
(D) 20 minutes walk

Ans: (A) Ten minutes’s Walk

2. APJ’s father chanted prayers in –

(A) Arabic
(B) Parsee
(C) Greek
(D) Hindi

Ans: (A) Arabic

3. “Whenever they reach an impasse …” ‘Impasse’ means –

(A) Impossible
(B) Possible
(C) Deadlock
(D) Prayer

Ans:(C) Deadlock

4.‘Strong Roots’ is an excerpt from –

(A) My Father
(B) Wings of Dream
(C) Wings of Fire
(D) My Childhood

Ans: (C) Wings of Fire

5. Kalam’s parents were widely regarded as –

(A) Proud parents
(B) An ideal couple
(C) Successful parents
(D) Fortunate parents

Ans: (B) An ideal couple.

6. APJ Abdul Kalam’s world was concerned with –

(A) Science and war
(B) Rocket science and technology
(C) Science and technology
(D) Technology and spirituality

Ans: (C) Science and technology.

7. APJ’s parents’s name were –
(A) Jainulabdeen & Ashiamma
(B) Jainuluddin & Ashiamma
(C) Jainulabdeen & Ishikamma
(D) None of those

Ans: (A) Jainulabdeen & Ashiamma 

8. From APJ’s house the coconut grove was

(A) 3 miles away
(B) 4 miles away
(C) 5 miles away
(D) 6 miles away

Ans: (B) 4 miles away

9. Rameswaram was famous for –

(A) Shiva temple
(B) Mosque
(C) Sea beach
(D) Garden

Ans: (A) Shiva temple

10. APJ’s father used to get up at –

(A) 3 a.m.
(B) 4 a.m.
(C) 5 a.m.
(D) 6 a.m.

Ans: (B) 4 a.m.

11. The ancestral house of APJ was a –

(A) Small new house
(B) Large pucca house
(C) Multistoreyed building
(D) Mud hut

Ans: (B) Large pucca house 

12. The ancestral house of APJ was made of –

(A) Mud and bomboo
(B) Wood and Tin
(C) Limestone & brick
(D) Marble stone

Ans: (C) Limestone & brick

13. The ancestral house of APJ was situated at –

(A) Mosque street
(B) Temple street
(C) Rameswaram street
(D) Kerala street

Ans: (A) Mosque street

14. The name of the high priest of Rameswaram temple was –

(A) Lakshmana Sastry
(B) Pakshi Lakshmana Sastry
(C) Ram Lakshmana Sastry
(D) Rameswaram Sastry

Ans: (B) Pakshi Lakshmana Sastry.

15. Abdul Kalam’s ancestral house was built in –

(A) Mid 19th century
(B) Late 19th century
(C) Early 19th century
(D) Early 20th century

Ans: (C) Mid 19th century.

16. APJ used to eat on a –

(A) Thali
(B) Banana leaf
(C) Silver plate
(D) Aluminium plate

Ans: (B) Banana leaf

17. APJ belongs to a _____ family

(A) Tamil
(B) Bengali
(C) Oriya
(D) Keralian

Ans: (A) Tamil

18. The famous temple mentioned in the story Strong Roots is –

(A) The Kali
(B) The Shiva
(C) The Durga
(D) None

Ans : (B) The Shiva 

19. Kalam’s father took him to the old mosque for –

(A) Evening prayers
(B) Morning prayers
(C) Noon prayers
(D) None of the above

Ans: (A) Evening prayers 

20. Kalam’s father led a/an –

(A) Fashionable life
(B) Gorgeous way of life
(C) Comfortable life
(D) Austere way of life

Ans: (D) Austere way of life

21. The Mosque Street where Kalam lived was in –

(A) Kodaikanal
(B) Rameswaram
(C) Kanya Kumari
(D) Vizag

Ans : (B) Rameswaram

22. According to Kalam, his childhood was –

(A) Bad
(B) Pleasant
(C) Insecure
(D) Secure

Ans : (D) Secure

23. Kalam normally ate with his –

(A) Sister
(B) Brother
(C) Father
(D) Mother

Ans: (D) Mother

24. . “She then Ladled rice and aromatic sambar” – The word “aromatic” means –

(A) Vibrant
(B) Elegant
(C) Exact
(D) Fragrant

Ans: (D) Fragrant

25. The locality where Kalam lived was pre-dominantly

(A) Muslim
(B) Christian
(C) Dalit
(D) Hindu

Ans: (A) Muslim.

26. Men offered bowls for Kalam’s father to dip his

(A) fingertips
(B) stick
(C) handkerchief
(D) thumb

Ans: (A) fingertips

27. The sacred water was carried for the –

(A) children
(B) old fellows
(C) orphans
(D) invalids

Ans: (D) invalids

28. When one prays, one transcends one’s— and becomes a part of the—

(A) mind, chaos
(B) body, cosmos
(C) world, hell
(D) house, heaven

Ans: (B) body, cosmos

29. Kalams father could convey complex spiritual concepts in

(A) very simple Tamil language
(B) very scholastic English language
(C) very polished Arabic language
(D) colloquial Telegu language

Ans: (A) very simple Tamil language

30. Adversity always presents opportunities for

(A) retrospection
(B) speculation
(C) meditation
(D) introspection

Ans: (D) introspection

31. Kalam’s father answered to his son’s query in a

(A) low deep voice
(B) high voice
(C) cool manner
(D) serious tone

Ans: (A) low deep voice

32. Jainulabdeen, Kalam’s father, started his day at

(A) 6 am
(B) 5 am
(C) 4 am
(D) 3 am

Ans: (C) 4 am

33. Whenever human beings find themselves alone, they start looking for

(A) factory
(B) job
(C) company 
(C) enemy

Ans: (C) company

34. Whenever people are in trouble, they look for someone

(A) to help them
(B) to lift them
(C) to take them to hospital
(D) to befriend them

Ans: (A) to help them.

35. The coconut grove was about miles walk from Kalam’s house 

(A) five
(B) four
(C) three
(D) six

Ans: (B) four

36. Kalam’s father would carry home of coconuts

(A) about half a dozen
(B) about a baker’s dozen
(C) about a dozen
(D) about a bunch

Ans: (C) about a dozen

37. Kalam’s father continued to live this routine-bound life till he was in his

(A) late fifties
(B) late sixties
(C) late seventies
(D) late eighties

Ans: (B) late sixties

38. Throughout his life Kalam intended to  …….his father in the field of science and technology

(A) imitate
(B) emulate
(C) sublimate
(D) excel

Ans: (A) imitate

39. The Shiva Temple was — walk from Abdul Kalam’s house.

(A) ten minutes
(B) twenty minutes
(C) fifteen minutes
(D) thirty minutes

Ans: (A) ten minutes

40. Dr. Kalam’s father had —

(A) Neither wealth nor power
(B) Neither formal education nor power
(C) Neither formal education nor wealth
(C) Neither wealth nor respect

Ans: (C) Neither formal education nor wealth.

41. Dr. Kalam’s mother’s lineage was more — than his father’s.

(A) superior
(B) Distinguished
(C) Aristocratic
(D) Lowly

Ans: (B) Distinguished

42. Kalam says, he was born into —

(A) A lower middle class family
(B) A middle-class family
(C) A very poor family
(D) A considerably rich family.

Ans: (B) A middle-class family.

43. “This water was then carried home for invalids.” – Hear the word ‘invalid’ means – 

(A) illogical
(B) inessential
(C) infirm and incapable persons
(D) worthless.

Ans: (C) infirm and incapable persons.

44. The words of Abdul Kalam’ father filled him with a strange energy and –

(A) relief
(B) enthusiasm
(C) perseverance
(D) determination

Ans: (B) enthusiasm.

45.Kalam’s austere father did not like –

(A) essential comforts
(B) material wealth
(C) luxuries
(D) Arabic prayer.

Ans: (C) luxuries.



Spread the love