Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

The Eyes Have It- Ruskin Bond | questions and answers(SAQ), Class-12, WBCHSE

1)At which station did the girl get into the train?[H.S. – 2015]

Ans. The girl got into the train from Rohana.

2)Who came to see the girl?

Ans. A couple probably her parents came to see the girl.

3)How did the narrator feel that the couple were her parents?

Ans. The narrator felt that the couple were her parents because they were very anxious about her comforts.

4)What did the woman instruct the girl?

Ans. The woman instructed the girl where to keep her things, when not to lean out, and how to avoid speaking to strangers.

5)What were the eyes of the narrator in ‘The Eyes Have It’ sensitive to? [H.S. – 2017]

Ans. The eyes of the narrator in ‘The Eyes Have It’ were sensitive only to light and darkness.

6)Why was the narrator unable to tell anything about the look of the girl?

Ans. The narrator was unable to tell anything about the look of the girl because he was completely blind.

7)How did the blind narrator know that the girl wore slippers?

Ans. The blind narrator knew that the girl wore slippers because they slapped against her heels.

8)What did the narrator like about the girl when he met her?

Ans. The narrator liked the sound of her voice and the sound of her slippers when he met the girl.

9)Whose voice startled the girl?

Ans. The voice of the narrator startled the girl.

10)Why was the girl startled by the voice of the narrator?

Ans. The girl was startled by the voice of the narrator because she did not feel the narrator sitting in a dark corner.

11)Why did the narrator think that his voice must have startled the girl? [H.S. – 2020]

Ans. The narrator thought that his voice must have startled the girl because she gave a little exclamation before answering his question.

12)What remark did the narrator make about people with good eyesight? [H.S. -2018] Or what do people with good eyesight fail to see?

Ans. The narrator observes that people with good eyesight often fail to see what is right in front of them as they have too much to take in.

13)What do the people, who cannot see or see very little, take in?

Ans. The people who cannot see or see very little have to take in only the essentials by their remaining senses.

14)What was the narrator preventing from the girl to be discovered?

Ans. The narrator was preventing his blindness from the girl to be discovered.

15)Where was the girl in the story ‘The Eyes Have It’ getting off?[H.S. – 2019 & 2022]

Ans. The girl in the story ‘The Eyes Have It’ was getting off at Saharanpur.

16)Who would receive the girl at the destination?[H.S. – 2015]

Ans. The girl’s aunt would receive her at the destination.

17)What does the narrator think about the aunts?Or. Who did the narrator of ‘The Eyes Have It’ think to be formidable creatures? [H.S. – 2019 & 2022]

Ans. The narrator thinks that aunts are usually formidable creatures.

18)Where was the narrator going?

Ans. The narrator was going to Dehra and then to Mussoorie.

19)What according to the narrator in Ruskin Bond’s story ‘The Eyes Have It’ is the best time to visit the hills?[H.S. – 2016]

Ans. According to the narrator October is the best time to visit the hills.

20)Why did the girl consider that the narrator was lucky?

 Ans. The girl considered that the narrator was lucky because the narrator was going to Mussoorie.

21)Why is October the best time in the hills?

Ans. October is the best time in the hills because the hills are covered with wild dahlias, the sun is delicious and the roads are quiet.

22)How can one enjoy the nights in the hills?

Ans. One can enjoy the nights by sitting in front of a log fire and drinking a little brandy.

23)Why did the narrator wonder that the girl might think him a romantic fool?

Ans. The narrator wondered that the girl might think him a romantic fool because she was silent when the narrator was describing the loveliness of the hills of Mussoorie.

24) ‘Then I made a mistake’. – What mistake did the speaker make?

Ans. The speaker made a mistake by asking the girl what it was like outside.

25)Why did the narrator face the window?

Ans. The narrator faced the window to make a pretence of studying the landscape.

26)Why did the narrator make a pretence of studying the outside landscape?

Ans. The narrator made a pretence of studying the outside landscape in order to conceal his blindness.

27)What did the narrator hear sitting in the train?

Ans. The narrator heard the panting of the engine and the rumbling of the wheels.

28)What could the narrator see in his mind’s eyes?

Ans. The narrator could see the telegraph posts flashing by in his mind’s eye.

29)’I answered quite confidently’ – What did the narrator answer quite confidently?

Ans. The narrator answered quite confidently that he did not see any animals.

30)Why did the narrator answer quite confidently?

Ans. The narrator answered quite confidently because he knew that there were hardly any animals left in the forest near Dehra.

31)Why was the narrator becoming quite daring?

Ans. The narrator was becoming quite daring as he remarked the girl to have an interesting face.

32)When did the girl laugh pleasantly?

Ans. When the narrator complemented the girl for her interesting face, she laughed pleasantly.

33) By what the girl tired of?

Ans. The girl was tired of people telling her that she had a pretty face.

34)How did the girl describe the narrator in ‘The Eyes Have It’? [H.S. – 2018 & 2022]

Ans. The girl described the narrator as a gallant young man and a serious fellow.

35)Why did the girl consider the narrator a gallant young man?

Ans. The girl considered the narrator a gallant young man because he remarked quite daringly on her interesting face.

36)What made the narrator feel troubled and lonely?

Ans. The thought of laughter made the narrator feel troubled and lonely.

37)What couldn’t the girl bear in a train journey?

Ans. The girl could not bear to sit for more than two or three hours in a train.

38)Why was the narrator prepared to sit in the train for any length of time?

Ans. The narrator was prepared to sit in the train for any length of time to listen to her talking.

39)How did the narrator in The Eyes Have It’ describe the voice of the blind girl? [H.S. – 2017]

Ans. The narrator in ‘The Eyes Have It’ described that the girl’s voice had the sparkle of a mountain stream.

40)What was the impact of the brief encounter on the narrator?

Ans. The narrator thought that the girl would forget their brief encounter after leaving the train but it would stay with the narrator for the rest of the journey and for some time after.

41)What did the narrator wonder about the hair of the girl?

Ans. The narrator wondered if she wore her hair in a bun or it was plaited or hanging loose over her shoulders or cut very short.

42)What did they hear when the train drew slowly into the Saharanpur station?

Ans. They heard the shouting of porters and vendors and a high-pitched female voice near the carriage door when the train drew slowly into the Saharanpur station.

43)Whose voice was heard near the carriage door?

Ans. The voice of the girl’s aunt was heard near the door.

44)What made the narrator tantalising to touch the hair of the girl?

Ans. The perfume from her hair made the narrator tantalising to touch the hair of the girl.

45)What is the impact of the perfume from the girl’s hair on the narrator?

Ans. The perfume from the girl’s hair was so tantalising to the narrator that he prompted to touch the hair.

46)Who stammered an apology?

Ans. A man who had just entered the train after the girl’s departure stammered an apology.

47) ‘Once again, I had a game to pay.’ – What game did the narrator play?

Ans. The narrator would play a game of deceit in concealing his blindness.

48)Who broke into the narrator’s reverie?[H.S. – 2016]

Ans. A man who just entered the compartment broke into the narrator’s reverie.

49) ‘You must be disappointed.’ – Who said this and why?

Ans. The newly boarded passenger said this because he was not nearly as attractive as the girl who had just left.

50)What did the narrator ask the new fellow traveller about the girl? [H.S. – 2020]

Ans. The narrator asked the new fellow traveller if the girl’s hair was long or short.

51) ‘But they were of no use to her.’ – Why were ‘they’ of no use to her.

Ans. ‘They’ i.e. the eyes of the girl were of no use to her because she was completely blind.

Spread the love