Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

Narration from The Eyes Have It | Narration Change from The Eyes Have It | HS English

1. “Are you going all the way to Dehra?” I asked.

Ans: I asked if she was going all the way to Dehra.

2. She said, “I didn’t know anyone else was here.”

Ans: She said that she had not known anyone else had been there.

3. I said to her, “But I heard you come in.”

Ans: I told her that but I had heard her come in.

4. I said to her, “I didn’t see you either.”

Ans: I told her that I had not seen her either.

5. ” Where are you going? ” She asked.

Ans: She asked Where I was going.

6. The girl said, “I’m getting off at Saharanpur. My aunt is meeting me there.”

Ans: The girl said that she was getting off at Saharanpur and added that her aunt was meeting her there.

7. The girl said, ” Oh, How lucky you are!”

Ans: The girl exclaimed in joy that I was very lucky.

8. I said, “Aunts are usually formidable creatures.”

Ans: I said that aunts were usually formidable creatures.

9. I asked her, “What is it like outside?”

Ans: I asked her what it was like outside.

10. She asked me, “Why don’t you look  out of the window?”

Ans: She asked me why I didn’t look out of the window.

11. She said to me, “Do you see any animals?”

Ans: She asked me whether I saw any animals.

12. The girl said, “I’m tired of telling people I have a pretty face.”

Ans: The girl said that she was tired of telling people that she had a pretty face.

13. She said to me, “You are a very gallant young man.”

Ans: She told me that I was a very gallant young man.

14. She said, “Why are you so serious?”

Ans: She asked why I was so serious.

15. “Goodbye,” said the girl.

Ans: The girl bad goodbye.

16. “I don’t remember,” he said.

Ans: He said that he didn’t remember.

17. “Yes, this is the best time,” I said.

Ans: I said approvingly that that was the best time.

18. “You have an interesting face,” I remarked.

Ans: I remarked that she had an interesting face.

19. “We’ll soon be at your station,” I said.

Ans: I said that we would soon be at her station.

21. “You must be disappointed”  he said.

Ans: He said that I must be disappointed.

22. I said “Can you tell me—did she keep her hair long or short?”

Ans: I asked if he could tell me whether she had kept her hair long or short.

Transformation of Sentences from The Eyes Have It | The Eyes Have It Grammar | HS English

1. She seemed to find nothing strange in the question. (Turn into an affirmative sentence)

Ans: She seemed to find everything usual in the question.

2. She had beautiful eyes but they were of no use to her. (make it complex)

Ans: She had lovely eyes which were of no use to her.

3. October is the best time of the year. (Make it negative)

Ans: No other time of the year is as good as October.

4.  She was silent (Rewrite with noun form of ‘silent’)

Ans: She maintained silence.

5.  You don’t know me. I don’t know you. (Join the sentence into a single one)

Ans: Neither you know me nor I know you.

8. I must have been sitting in a dark corner. My voice startled her. (Join into a complex sentence)

Ans: I must have been seated in a dark corner as my voice startled her.

9. I liked the sound of her voice. I also liked the sound of her slippers. (Join into compound sentence)

Ans: I liked not only the sound of her voice but also the sound of her slippers.

10. The man had entered into the compartment. He broke into my reverie. (Join into a complex sentence)

Ans: The man who had entered the compartment broke into my reverie.

11. There were hardly any animals left in the forests near Dehra. I knew it. (Join into a complex sentence)

Ans: I knew that there were hardly any animals left in the forest near Dehra.

12. At night you can sit in front of a log fire. You can drink a little brandy. (Join into simple sentence)

Ans: At night you can drink a little brandy sitting in front of a log fire.

13. The couple were probably her parents. They saw her off. (Join into complex sentence)

Ans: The couple who saw her off were probably her parents.

14. I’m getting off at Saharanpur. My aunt is meeting me there. (Join into a complex sentence)

Ans: I’m getting off at Saharanpur where my aunt is meeting me.

15. I have a pretty face. People tell me this. I’m tired of it. (Join into single sentence)

Ans: I’m tired of people telling me that I have a pretty face.

16. She would forget our brief encounter. It would stay with me for the rest of my journey. (Join into compound sentence)

Ans: She would forget our brief encounter but it would stay with me for the rest of my journey.

17. The man who had entered the compartment broke into my reverie. (make it simple)

Ans: Having entered the compartment, the man broke into my reverie.

18. Only the scent of perfume still lingered. (Turn into negative sentence)

Ans: Nothing but the scent of perfume still lingered.

19. I wanted to raise my hand and touch her hair. (Rewrite using infinitive)

Ans: I wanted to raise my hand to touch her hair.

20. I was totally blind. So I was unable to tell what the girl looked like. (Join into complex sentence)

Ans: As I was totally blind, I was unable to tell what the girl looked like.

21. Most of the tourists have gone. The roads are quiet. (Join into a simple sentence)

Ans: Most of the tourists having gone, the roads are quiet.

22. She had beautiful eyes. They were of no use to her. (Join into compound sentence)

Ans: She had beautiful eyes but they were of no use to her.

Spread the love