Latest Notes

A Shipwrecked Sailor (Lesson 11) Bengali Meaning | Questions – Answers | Class 9 Class 8 English Text Bengali Meaning | Questions and Answers | WBBSE The Man Who Planted Trees (Lesson 13) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 English Essay on Uses and Abuses of Mobile Phones Midnight Express (Lesson 11) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions & Answers | Class 8 The Three Greedy Men story | Moral Stories The Hidden Treasure Story | A Farmer and his Three Lazy Sons The Wolf and the Lamb Story |Moral Stories Biography of Kshudiram Bose | Paragraph on Khudiram Bose Tales of Childhood (Lesson 10) Bengali Meaning (বঙ্গানুবাদ) | Questions -Answers | Class 8

On Killing a Tree | Questions & Answers | Class 12 | WBCHSE

1.  ‘On killing a tree ‘ is written in – 

(a) Bank verse,
(b) free verse,
(c) nonsense verse,
(d) heroic verse.

Ans: ( b) free verse.

2. Where does irony lie in the poem /

(a)That the killing is almost ceremonial,
(b) that trees don’t die,
(c) that nature is resilient,
(d) that man is a killer. 

Ans: (d) that man is a killer.

3. ‘On killing a tree’ is written by- 

(a) A British poet,
(b) an American Poet,
(c) an Indian poet,
(d) an Irish poet.

Ans: (c) an Indian.

4. To kill a tree takes –
(a) little time,
(b) an hour,
(c) much time,
(d) a day

Ans: (c) much time.

5. Gieve Patel writes very much in the style of – 

(a) Octavio Paz,
(b) H.W. Longfellow,
(c) Philip Larkin,
(d) Arthur Rimbaud.

Ans: (d) Arthur Rimbaud

6. ‘On killing a Tree’ conveys the sense of the – 

(a) Uncommon,
(b) ordinary,
(c) unreal,
(d) surreal.

Ans: (a) uncommon.

7. The task of killing a tree is – 

(a) Ceremonial,
(b) methodical,
(c) logical,
(d) controversial.

Ans: (b) methodical

8. “It takes much time to kill a tree.” The statement points out-

(a)Nature’s resilience,
(b) ceaseless effort of man,
(c) a simple exercise of man,
(d) the rapid growth of the tree.

Ans: (a) Nature’s resilience.

9. “On killing a Tree ‘reflects the poet’s concern for-

(a) Greed and violence,
(b) wanton destruction of environment,
(c) natural tendency of man,
(d) the sacred duty of a citizen.

Ans: (b) wanton destruction of environment.

10. A simple  blow of the knife –

(a) can kill a tree ,
(b) can encourage a tree to grow,
(c) cannot kill a tree,
(d) can be fatal to a tree.

Ans: (c) cannot kill a tree.

11. The poem ‘On Killing a Tree’ is based on the theme that –

(a) Adversity is a blessing in disguise,
(b) inspite of all odds, life tries to recreate itself,
(c) struggle is life,
(d) it is useless to cry over spilt milk.

Ans: (b) inspite of all odds, life tries to recreate itself.

12. The tree is too hard to be destroyed with-

(a)A sudden pull of the rope,
(b) a simple blow of the knife,
(c) the destruction of leaves and branches,(d) the severance of the bark.

Ans: (b) a simple blow of the knife.

13.The tree has grown by feeding itself on the nutrition provided by-

(a)The sun,
(b) air,
(c) water,
(d) the earth.

Ans: (d) earth.

14. The tree  has become strong by absorbing life-supporting elements from – 

(a) The sun,
(b) air,
(c) water,
(d) the universe.

Ans: (d) the universe

15. By consuming the nutrients of the earth , the tree has grown –

(a) At rapid rate,
(b) very slowly,
(c) fast,
(d) slowly.

Ans: (d) slowly.

16. The  expression ‘leprous hide’ refers to –

(a) The tree bark,
(b) the leper’s skin,
(c) smooth skin,
(d) none.

Ans: (a) the tree bark.

17. The word, ‘crust’ here refers to – 

(a) The outer part of bread,
(b) the earth’s solid exterior,
(c) the bark of the tree,
(d) the scaly covering on a skin lesi.

Ans: (b) the earth’s solid exterior.

18. The expression, “Leprous hide’ is a fine example of – 

(a) Irony,
(b) metaphor,
(c) simile,
(d) assonance.

Ans: (b) metaphor

19. The tree is mature enough to –

(a) prevent new twigs from sprouting, (b) fall at the hands of man,
(c) bring forth young leaves.
(d)  grow in just one hour.

Ans: (c) bring forth young leaves.


20. The tree has grown out of the earth-

(a) Peacefully,
(b) steadily,
(c) quickly,
(d) slowly.

Ans: (d) slowly.

21. The word, ‘leprous’ connotes the poet’s- 

(a) Negative attitude,
(b) diagnostic mind,
(c) optimistic view,
(d) destructive opinion.

Ans: (b) diagnostic mind,

22. ‘Leprous hide’ bears-

(a) Fruit,
(b) flower,
(c) leaves,
(d) birds.

Ans: (c) leaves.

23. What will rise from close to the ground-

(a) New yellow shoots,
(b) curled green twigs,
(c) new roots,
(d) small branches.

Ans: (b) curled green twigs.

24. The expression, ‘feeding upon its crust’ brings in the assoiciation of –

(a) bread,
(b) a leper,
(c) a ceremony,
(d) a simple job

Ans: (a) bread

25. The poet uses the expression, ‘sprouting leaves’ to suggest the idea of –

(a) approaching death,
(b) a vibrant life,
(c) producing a new replica,
(d) continuous life-cycle.

Ans: (d) continuous life-cycle

26. The purpose of killing the tree is not fulfilled inspite of – 

(a) Hacking,
(b) chopping,
(c) inflicting pain,
(d) all of the above.

Ans: (d) all of the above.

27. The epithet, ‘hack and chop’ clearly  reveals- 

(a) Resilience of the tree,
(b) a philosophy of violence,
(c) greater violence against nature,
(d) sympathy for the tree. 

Ans: (c) greater violence against nature.

28. Hacking and chopping can cause a tree –

(a) much pain,
(b) little pain,
(c) not so much pain,
(d) pleasure.

Ans: (a) much pain.

29. The figure of speech used in the expression, ‘Not so much pain will do it’ is –

(a) Hyperbole,
(b) hyperbaton,
(c) personification,
(d) imagery.

Ans: (c) personification.

30. The phrase, ‘bleeding bark’ brings before our eyes the condition of a – 

(a) Dying branch,
(b) growing new shoots,
(c) severed bark,
(d) withering tree-stump.

Ans: (c) severed bark.

31. The literary device used in the phrase, ‘bleeding bark’ is- 

(a) Alliteration,
(b) allusion,
(c) personification,
(d) metaphor.

Ans: Alliteration.

32. A twig is a –

(a) Sapling,
(b) big branch,
(c) tender shoot of a tree,
(d) stem of the young tree.

Ans: (d) stem of the young tree.

33. New shoots will appear from-

(a) The bark,
(b) close to the ground,
(c) the leaves,
(d) the stump of the tree.

Ans: (b) close to the ground.

34. Green twigs rising out of the severed stem are-

(a) Shining ,
(b) healthy,
(c) curved,
(d) wavering.

Ans: (c) curved.

35. The growth of ‘miniature boughs’ is suggestive of the –

(a) Undying strength,
(b) futile act of killing,
(c) birth right of a tree,
(d) lively attitude of the poet.

Ans: (a) undying strength.

36. Green  twigs are curled because they are-

(a) Fresh,
(b) young,
(c) new,
(d) weak.

Ans: (d) weak

37. If the small branches are not checked, the tree will-

(a) Wither,
(b) spread out,
(c) break down,
(d) die.

Ans: (b) spread out

38. ‘To former size’. Here ‘size’ refers to the –

(a) Shape of the tree after death,
(b) structure of the sapling,
(c) form of a full-fledged tree,
(d) small replica of the brances.

Ans: (c) form of a fully-fledged tree.

39. The word ‘No’  forming a single line conveys the sense of –

(a) Sadness,
(b) joy,
(c) doubt,
(d) determination.

Ans: (d) determination.

40. The tree’s inner source of strength is its-

(a) Taproot,
(b) root,
(c) bark,
(d) stem.

Ans: (b) root

41. What does the poet  refer to as the ‘strength of the tree’-

(a) Green twigs,
(b) miniature boughs,
(c) sprouting leaves,
(d) life-supporting root.

Ans: (d) life-supporting root.

42. The figure of speech used in the phrase, ‘anchoring earth’ is – 

(a) Metaphor,
(b) allusion,
(c) personification,
(d) simile.

Ans: (a) metaphor.

43. In the expression, ‘anchoring earth’,  the earth is compared to –

(a) Ropes,
(b) iron weight with flukes,
(c) a sharp implement,
(d) a curved  instrument.

Ans: (b) iron weight with flukes.

44. The first step of uprooting tree is to-

(a) Pull out,
(b) snap out,
(c) tie a rope,
(d) dig the earth.

Ans: (a) pull out.

45. The word ‘crust’ means-

(a) Inner layer,
(b) outer layer,
(c) sandy layer,
(d) muddy layer.

Ans: (b) outer layer.

46. When  the roots are pulled out, the earth looks as hollow as a –

(a) Pit,
(b) big hole,
(c) cave,
(d) fissure.

Ans: (c) cave.

47. The most sensitive part of the tree is the –

(a) Root,
(b) bark,
(c) twigs,
(d) leaves.

Ans: (a) root.

48. The source of the tree is –

(a) Pale,
(b) green,
(c) white,
(d) red.

Ans: (c) white.

49. The expression , ‘earth cave’ suggests-

(a) Poor condition of the earth,
(b) helpless state of the tree,
(c) man’s exploitation of nature,
(d) destruction of life.

Ans: (c) man’s exploitation of nature.

50. The portion of the root inside the earth is wet because-

(a) The sap is oozing out of it,
(b) the soil is removed ,
(c) the stump of the tree is broken,
(d) the tree will produce no more shoots.

Ans: (a) the sap is oozing out of it.

51. In the last stanza of the poem, the word , ‘matter’ refers to-

(a) Nourishment,
(b) systematic destruction,
(c) accomplishment,
(d) the process of growth.

Ans: (b) systematic destruction.

52. The roots have lain hidden in the soil for-

(a) Centuries,
(b) months,
(c) days,
(d) years.

Ans: (d) years.

53. The term, ‘browning’ refers to the effect of –

(a) Heat of the Sun on he trunk,
(b) burning of leaves,
(c) the sun in the soil,
(d) moisture on the stem.

Ans: (a) heat of the sun on the trunk.

54. A tree will not be completely dead until it-

(a) Turns brown,
(b) hardens,
(c) withers,
(d) gets twisted.

Ans: (c) withers.

55. “And then it is done.” Here ‘it’ refers to the process of –

(a) Killing ,
(b) scorching,
(c) choking,
(d) twisting.

Ans: Killing.

56. The observation about the growth of the tree is –

(a) The tree grows slowly,
(b) the tree does not grow at all,
(c) the tree grows steadily,
(d) the tree grows rapidly.

Ans:(a) the tree grows slowly.

57. In the poem the killing of a tree is described as –

(a) A healthy exercise,
(b) a deliberate act,
(c) a woodcutter’s job,
(d) an innocent act

Ans: (b) a deliberate act.

58. The poet seems to suggest that in order to kill a tree-

(a) plucking out all the leaves will do the job,
(b) some pain will do the job,
(C) cutting the branches will do the job,
(d) total destruction of the roots will do the job.

Ans: (d) total destruction of the roots will do the job.

59. “And then it is done.” – Here ‘it’ refers to –

(a) Killing a tree ,
(b) planting of a tree,
(c) healing touch,
(d) green twigs.

Ans: (a) killing a tree.

60. On what tone does the poem end?

(a) achievement,
(b) tragedy,
(c) joy,
(d) irony.

Ans: (d) irony.

Spread the love